Nieuw in De Verzamelplaats

`Heb je een vuurtje voor me?'
254 aanstekers van Pieter-Jilles Tjoelker

10 juni tot en met 13 juli 1999

Vanaf zijn zevende spaart Pieter-Jilles Tjoelker (12 jaar) uit Rottevalle aanstekers. In vijf jaar tijd heeft hij er al 254 verzameld. Vuur kan Pieter-Jilles er niet meer mee geven, want het zijn aanstekers die leeg zijn. Pieter Jilles is begonnen met verzamelen omdat hij het niet leuk vond dat zijn vader mooie wegwerpaanstekers weggooide. En als hij een leuke aansteker bij iemand ziet, vraagt Pieter-Jilles gewoon of hij de aansteker mag hebben als die leeg is. Zo heeft hij zijn verzameling opgebouwd.

In De Verzamelplaats heeft Pieter-Jilles van 10 juni tot en met 13 juli zijn verzameling aanstekers uitgestald. Gewone wegwerpaanstekers in allerlei kleuren, maar ook hele zeldzame. Thuis heeft hij geen echte plek om ze te laten zien en bewaart hij ze in een doos. En welke aansteker vindt hij de mooiste in zijn collectie? `Dat is een aansteker die ik van mijn pake gekregen heb', vertelt Pieter-Jilles.

De Verzamelplaats

Het Fries Museum heeft speciaal voor kinderen een ruimte ingericht waar ze hun verzamelingen kunnen exposeren. Veel kinderen blijken enthousiaste verzamelaars te zijn van sleutelhangers, stikkers, postzegels, buitenlands geld, schelpen, skeletjes, plaatjes van de Spice Girls of hun favoriete voetbalclub, knuffels en noem maar op. Om de vier weken wordt een kind de gelegenheid geboden zijn of haar verzameling in `De Verzamelplaats' aan het museumpubliek te tonen. Onderdeel van het project is ook het zelf inrichten van de vitrine en de laatjes door de kinderen.

 

*****

Deel: ' 254 aanstekers van Pieter-Jilles Tjoelker in Fries Museum '
Lees ook