MINVENW

Nummer: 5880
13 december 1999

Persberichten '99
5880

2e FASE BREVET- EN EXAMENSTELSEL VERSCHOVEN NAAR 1 APRIL 2000

De invoeringsdatum van het brevet- en examenstelsel voor boordwerktuigkundigen en piloten van helikopters is vastgesteld op 1 april 2000. Oorspronkelijk zou dit nieuwe stelsel op 1 januari 2000 ingaan. Gezien de complexe materie en de administratieve en organisatorische consequenties is meer tijd nodig voor een zorgvuldige invoering.

De invoering van de 2e fase van het nieuwe brevet- en examenstelsel maakt deel uit van een totale herziening van de Luchtvaartwet op dit gebied. De 1e fase bestond uit een stelsel voor piloten van vleugelvliegtuigen met een of meer motoren en luchtverkeersleiders. Deze fase is per 1 oktober 1999 ingevoerd. Voor het nieuwe stelsel voor piloten van zweefvliegtuigen en ballonnen moet de invoeringsdatum nog worden vastgesteld.

Uitgangspunt bij de herziening van het brevet- en examenstelsel is vooral de harmonisatie van Europese eisen. Hierover hebben 19 Europese lidstaten van de Joint Aviation Authorities (JAA) afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de zogenaamde Joint Aviation Requirements-Flight Crew Licensing (JAR-FCL). Nederland is het derde land dat de afspraken heeft verwerkt in een nieuwe wet- en regelgeving.

Anja Sinnema, 070-3517117


Deel: ' 2e fase Brevet- en Examenstelsel verschoven naar april 2000 '
Lees ook