Ingezonden persbericht

Slachting onder de Nederlandse startpagina's en webindexen

AMSTERDAM, 01-10-2001 - -

Door de algemene malaise in de internetsector heeft er een ware slachting plaatsgevonden onder de Nederlandse startpagina's zo blijkt uit een onderzoek van startpagina 2link.nl. Meer dan de helft van de startpagina's is op sterven na dood. Een kwart van de startpagina's die medio vorig jaar nog actief waren zijn gestopt of overgenomen.

Een groot aantal webmasters onderhouden de website minimaal. Zo heeft Linq.nl de laatste maanden praktisch geen updates meer gedaan zodat er op de dochters bezonder veel doden linken staan. Ooit haalde deze website 10.000 bezoekers per dag. Tegenwoordig niet meer dan 1600 per maand. Een ander voorbeeld is Page to Start die sinds kort overgenomen is door internationaal opererende startingpage.com.

Een van de gedoodverfde opvolgens van startpagina.nl was Favoriet.nl. Na amper 7 maanden ging de geldkraan dicht en is de website uit de lucht gehaald.Tijdens het hoogtepunt van de hype schoten tientallen webindexen uit de grond. Webmasters bouwden fanatiek aan verschillende varianten van startpagina.nl met de hoop de site duur te verkopen. Zo vraagt startmenu.nl (1700 bezoekers per dag) nog zo'n 25.000 Euro voor deze domeinsnaam.

Lichtpuntje
Het is niet alleen kommer en kwel op het Nederlandse startpagina-landschap. Een aantal snel groeiende startpagina's zoals Startkabel.nl en Startnederland.nl laten duidelijk zien hoe het wel moet. Startkabel telt nu zelfs 60.000 bezoekers per dag op enkel de hoofdpagina. Weliswaar de tweede startpagina van Nederland maar nog steeds een kleine speler vergeleken met startpagina.nl. Startnederland.nl is na haar start in november, in zeer korte tijd populair geworden. Dagelijks scoren zij al meer dan 6.800 bezoekers per dag. Deze startpagina verwijst voornamelijk naar andere webindexen. In navolging van Startnederland zijn er de klonen AZnet.nl en Vinders.nl.

Verrassend lichtpuntje is ook tosurfyou.nl. Deze webindex telt zeer veel dochter pagina's en heeft in tegenstelling tot de meeste startpagina's een fraaie lay-out. Bovendien bieden zij additionele diensten aan zoals nieuws, weer en een nieuwsbrief. Slechts een beperkt aantal startpagina's combineren actualiteit en webindex. Zo verversen de webmasters bij 2link.nl en boogo.nl dagelijks hun website bij belangrijke gebeurtenissen zoals de terreuraanslagen op de VS.

De meest vernieuwende websites zijn WES4U en Picturelink.nl. Wes4u is een startpagina waarbij de gebruiker zelf de snelkoppelingen toevoegt met een bijbehorende icoon. Deze gegevens worden opgeslagen als cookie. Picturelink heeft van iedere link een klein plaatje (gif-bestand) van die website toegevoegd. Dit is vooral handig zodra je de lay out van de website nog wel kent maar niet de naam.

Bezoekers aantallen

In het onderzoek van 2link.nl is ook naar de page views bekeken. Startpagina.nl staat al 3 jaar torenhoog nummer 1 met dagelijks 1,4 miljoen bezoekers. Op zeer gepaste afstand, met 60.000 bezoekers, Startkabel (de voormalige vrijwilligers/medewerkers van startpagina). Op dit moment is de markt zodanig versplinterd, dat er niet gesproken kan worden over een nummer 3. Een goed overzicht van meest bezochte webindexen geeft Nedstat.

Voor nabije toekomst ziet het er niet naar uit dat de marktverhoudingen drastisch zullen wijzigen. De populairste zoekmachine van Nederland, Ilse zal binnenkort de uitkomsten van de zoekmachine manipuleren. Niet allen betaalde linken zullen voorrang krijgen maar ook dochters van startpagina zullen prominent boven staan, aldus voelspriet.nl. Naar verwachting zullen de bezoekers-aantallen van startpagina.nl verder door stijgen.

Tenslotte
Over het algemeen lijken de meeste webindexen bijzonder veel op elkaar. De meeste indexen zijn logisch en overzichtelijk ingericht. De betere startpagina's onderscheiden zich door goed in te spelen op de actualiteit en het regelmatig onderhouden van de linken. Daarnaast leveren een aantal websites additionele diensten zoals het gratis ontvangen van een nieuwsbrief en het toevoegen van persoonlijke favoriete linken.

https://www.2link.nl/onderzoekstartpagina.html

Deel: ' 2Link.nl onderzoekt concurrent- startpagina's en webindexen '
Lees ook