Openbaar Ministerie

Assen, 21 maart 2003

300 tips in zaak mevrouw Van Offeren

De afgelopen week heeft de politie ruim driehonderd tips ontvangen die betrekking hebben op het onderzoek naar de verkrachting en dood van de 79-jarige mevrouw Van Offeren uit Emmen. In het
AVRO-televisieprogramma Opsporing Verzocht werd het publiek opgeroepen om informatie te verschaffen over een aantal onderwerpen.

Het onderzoek heeft waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de witte oorbel gevonden die het slachtoffer miste. De oorbel, een witte oorklip ter grootte van een kwartje, is echter op ruime afstand van het slachtoffer teruggevonden, op het fietspad naast de Parochieweg. Mogelijk zijn er mensen die de oorbel wel hebben opgemerkt maar hebben weggegooid. De politie vraagt die mensen zich te melden.

Verschillende personen die tussen donderdag 13 februari om 15.00 uur en vrijdagochtend 14 februari om 11.00 uur in het gebied waren waar het slachtoffer is aangetroffen hebben zich kenbaar gemaakt aan de politie. Nog steeds kunnen mensen zich melden die in de genoemde periode in het gebied zijn geweest. Door middel van deze informatie kan de politie goed in kaart krijgen wie er zijn geweest.

De vraag naar de herkomst van de zwarte plastic tas met gouden leliemotief heeft interessante reacties opgeleverd. De politie is inmiddels in het bezit van een aantal soortgelijke tassen en heeft informatie over de vermoedelijke fabrikant.

Bij Opsporing Verzocht is gevraagd naar informatie met betrekking tot de combinatie van tas, touw en schop. Deze vraag heeft nog geen reacties opgeleverd. De politie vraagt ook mensen die hierover informatie kunnen verstrekken zich te melden.

De uitzending van Opsporing Verzocht heeft uitzonderlijk veel tips opgeleverd. Waarschijnlijk heeft de extra aandacht in de vorm van een brief van de burgemeester van Emmen en de berichtgeving in Dagblad van het Noorden daar een positieve invloed op gehad. Politie en Justitie willen benadrukken het bijzonder op prijs te stellen dat men in zo groten getale heeft gebeld.

Donderdag 20 februari jl. is in een bos nabij Emmerdennen het lichaam van de 79-jarige mevrouw Van Offeren aangetroffen. Zij werd toen al enkele dagen vermist. Op het lichaam is sectie verricht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zij bleek te zijn verkracht en vermoord. Het DNA-materiaal van de dader is veiliggesteld en vergeleken met de DNA-databank van het NFI. Dat heeft echter geen overeenkomsten opgeleverd.

Deel: ' 300 Tips in moordzaak mevrouw Van Offeren uit Emmen '
Lees ook