Ingezonden persbericht

Persbericht 25 juni 2002

3T BV ontwikkelt minuscule datalogger

Enschede/Keulen, 25 juni 2002 ­ Het ingenieursbureau 3T BV in Enschede heeft in opdracht van Kilian & Co. GmbH uit Keulen een minuscule datalogger ontwikkeld waarmee tijdens het productieproces van tabletten kracht- en snelheidswaarden kunnen worden gemeten. Nieuwe recepturen van medicijnen kunnen nu sneller en beter worden ontwikkeld, zodat ze ook sneller op de markt gebracht kunnen worden. Kilian & Co. GmbH, producent van tablettenpersmachines heeft 3T als partner gekozen vanwege de unieke combinatie van sensorontwikkeling, micro-systeemtechnologie en elektronica die 3T kan bieden.

De door 3T ontwikkelde datalogger past in een tablettenstempel van 6 kubieke centimeter en kan 2 miljoen krachttests meten en opslaan in 80 seconden. De datalogger meet exact de kracht waarmee elk tablet wordt geperst. Het is belangrijk de kracht tijdens het persproces nauwkeurig te kunnen meten en regelen, omdat de kracht waarmee poeder wordt samengedrukt tot een tablet het effect van het medicijn beïnvloedt: lost het tablet op in de mond, in de maag of helemaal niet?

Een tablettenpersmachine kan tot 1 miljoen tabletten per uur produceren. Alle elektronica en sensoren zijn in de stempel gebouwd, zodat deze tijdens het productieproces normaal kan meefunctioneren tussen de andere tablettenstempels. De gegenereerde data kan uitgelezen worden door de stempel van de machine te verwijderen en in een houder te plaatsen die verbonden is met een PC. Aan de hand van de verkregen gegevens kan bekeken worden of de waarden bijgesteld moeten worden.

De tablettenstempels zijn universeel voor elke tablettenpersmachine. De stempel met meetapparatuur kan hierdoor zeer eenvoudig geïnstalleerd worden zonder dat er wijzigingen aan de machine nodig zijn.

Deze ontwikkeling is tevens uniek omdat 3T chip-on-board producten (naakte chips op PCB) in lage aantallen levert. Deze zijn meestal moeilijk of niet in lage aantallen verkrijgbaar. 3T heeft dit probleem opgelost door het silicium uit de behuizing te halen en op de PCB te binden met behoud van kwaliteit.

Kilian & Co. GmbH heeft in Duitsland geen geschikte partner kunnen vinden die de benodigde combinatie van kennis voor het ontwikkelen van de datalogger in huis had en kwam via het Duitse IVAM NRW netwerk in contact met 3T BV.

Deel: ' 3T BV ontwikkelt minuscule datalogger '
Lees ook