Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 11 februari 2003

Draaierig van diversiteit rotondes

3VO en Fietsersbond willen duidelijkheid

Het lijkt wel alsof geen twee rotondes in ons land hetzelfde zijn. Met name de positie van de fietser is steeds weer anders: dan weer voorrang voor de fietser, dan weer niet. Ook de vormgeving zet weggebruikers vaak op het verkeerde been. Om een eind aan te maken aan deze onduidelijke en gevaarlijke situatie, heeft het gezaghebbende verkeersinstituut CROW een lijst met aanbevelingen samengesteld. 3VO en de Fietsersbond roepen alle gemeentes en provincies op de aanbevelingen over te nemen.

Dwarsliggende provincies

Jaap van der Doef, voorzitter van 3VO zal de nieuwe bundel met aanbevelingen overhandigen aan de Flevolandse gedeputeerde de heer W. de Raad. Flevoland is een van de provincies die de richtlijnen niet overal toepast. Ook de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen wijken af van de landelijke richtlijnen. De CROW-aanbevelingen worden behalve door Fietsersbond en 3VO ook onderschreven door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ANWB, TLN en vertegenwoordigers van provincies (IPO), gemeenten (VNG) en de politie.

Rotonderoulette

Door het afwijkende beleid van een aantal provincies en gemeenten, weet een weggebruiker vaak niet waar hij aan toe is. Dit leidt tot onnodige verkeersonveiligheid. Ook rijschoolhouders vinden het lastig hun leerlingen om te leren gaan met al die verschillen en uitzonderingen. Daarom zal een rijschoolhouder tijdens de presentatie van de nieuwe richtlijnen in het stadhuis van Almere demonstreren dat het soms net een spelletje roulette is. De Fietsersbond zal een beeld geven van de diversiteit aan rotondes in Flevoland.

Deel: ' 3VO en Fietsersbond willen duidelijkheid over rotondes '
Lees ook