Ministerie van Buitenlandse Zaken


Persbericht 06-09-1999

MINISTER HERFKENS STAAT STIL BIJ 50 JAAR NEDERLANDSE

Bericht van Ontwikkelingssamenwerking

ontwikkelingssamenwerking

Anderhalf miljoen gulden voor technische hulp en vier ambtenaren. Zo begon in 1949 de Nederlandse ontwikkelingshulp. Vijftig jaar later is Nederland een van de grootste contribuanten van de Verenigde Naties en heeft het als bilaterale donor internationaal naam verworven op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Dat is voor minister Herfkens aanleiding om stil te staan bij wat er de afgelopen 50 jaar is bereikt en wat er nog gebeuren moet.

Dat gebeurt op 2 oktober in Amsterdam. In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt dan een congres gehouden over 50 jaar Ontwikkelingssamenwerking met de titel: 'Van liefdadigheid naar noodzaak' in aanwezigheid van ZKH Prins Claus, Minister-President Wim Kok, minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens en enkele buitenlandse gasten waaronder de Noorse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Hilde Johnson en de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Juan Somavia. Op deze bijeenkomst wordt ook de wetenschappelijke bundel 'De geschiedenis van vijftig jaar Nederlandse Ontwikkelingssamenwerking' gepresenteerd.

Daarnaast organiseert het politiek-cultureel centrum De Balie op dezelfde dag

's avonds een eigen manifestatie rondom 50 jaar Ontwikkelingssamenwerking, met een afwisselend programma dat onder meer debatten, theater, interviews en films bevat.

De Directie Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken start onder de titel 'met andere ogen' - in het kader van 50 jaar Ontwikkelingssamenwerking - een aantal nieuwe publieksactiviteiten om jongeren op een eigentijdse manier te betrekken bij de noodzaak van internationale samenwerking.

Op 7 september 1999 zal om 11.00 uur tijdens de reguliere persbriefing van Buitenlandse Zaken aandacht worden besteed aan de activiteiten in het kader van 50 jaar Ontwikkelingssamenwerking. Ook is er dan een persmap met meer informatie beschikbaar. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Bas Vereecken 070 3486069 (of 06 22977475) of met Peter Knoope 070 3486072 (of 06 53960650).

© 1998 minbuza@minbuza.nl

Deel: ' 50 jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking '
Lees ook