7e Editie Festival Cinema Arabe

PERSBERICHT

7e Editie Festival Cinema Arabe:

openingsfilm uit Irak, Syrie in perspectief en hommage aan Faten Hamama

Festival Cinéma Arabe, het podium voor Arabische film in Nederland, vindt plaats van dinsdag 21 tot en met zondag 26 april in Rialto, Amsterdam. De zevende editie van het festival presenteert zo'n 30 speelfilms, documentaires en korte films. Verhalen over revolutionairen en eigenzinnige tieners, over vrijheid en vervreemding, sterke vrouwen en outsiders, hoop en desillusie - universele themas met de brandende actualiteit in de Arabische wereld als onontkoombare achtergrond.

Op het programma van deze festivaleditie staan films over de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië en het leven van vluchtelingen en migranten in Europa. Tegenover het heden staat het soms nog nasmeulende verleden, een opvallende gemene deler van de nieuwste oogst films. Door het prisma van voorbije revoluties en conflicten van weleer leveren filmmakers commentaar op huidige ontwikkelingen – herhaaltt de geschiedenis zich immers niet?

Tip van de sluier | Festival Cinema Arabe 2015 opent met The Silence of the Shepherd (2014), waarin de verdwijning van een jong meisje een afgelegen Irakees dorp ontwricht. Regisseur Raad Mushatat verbindt in zijn film de jaren 80 - hoogtij van het repressieve regime van Saddam Hoessein - met de Amerikaanse inval in Irak in 2003, maar dat verleden dient slechts als achtergrond van een poëtisch én kritisch verhaal over eer en schone schijn.

Te midden van de tragische burgeroorlog slagen Syrische filmmakers erin te reflecteren op wat er met hen gebeurt. In de documentaire From My Syrian Room kijkt filmmaker en kunstenaar Hazem Alhamwi terug op zijn leven onder het regime van de Assads – en onderzoektt zo de vrijheidsdrang van zijn volk. Hoe blijf je trouw aan jezelf in een dictatuur die als een vlakgom je eigenheid uitwist en een cultuur van angst kweekt?

Eerbetoon | Op 17 januari jl. overleed de Egyptische filmster Faten Hamama. De Lady of the Arabic Screen (1931) was het gezicht van de Egyptische cinema in de jaren 50 en 60 en speelde in meer dan 100 films. Ter ere van Hamama vertoont Festival Cinéma Arabe twee van haar bekendste films: The Nightingale's Prayer (1959) over een onmogelijke liefde, en het rechtbankdrama I Want a Solution (1975) waarin Hamama een vrouw speelt die wil scheiden.

Tournee | Aansluitend is er een selectie van het programma te zien in onder meer LantarenVenster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag en Lumiere (Maastricht).

Over Cin̩ma Arabe | Cin̩ma Arabe vertoont het beste van de hedendaagse cinema uit landen als Marokko, Egypte, Syrie, Libanon en Irak. Cinema Arabe selecteert het nieuwste Рen vaak spraakmakendde - werk van gevestigde makers en veelbelovend talent. Cinema Arabe laat je kennismaken met de rijke Arabische filmcultuur en biedt een tegenwicht aan de heersende beeldvorming over de Arabische regio. Details over de programmering van Cinema Arabe 2014 volgen in een nader bericht.

Deel: ' 7e Editie Festival Cinema Arabe '




Lees ook