Bloemencorso Aalsmeer

In dit jaar, het Internationaal Jaar van Vrijwilligers van de Verenigde Naties, gaat burgemeester mr. J.I.M. (Joost) Hoffscholte van Aalsmeer in op de rol van de Aalsmeerse corsovrijwilligers.

Burgemeester over buurtschappen:

"AALSMEERS CORSO VOORAL DOOR EN VOOR AALSMEERDERS"

"Dit jaar krijgen de inwoners van Aalsmeer gedurende dertien uur de tijd om in alle rust en gratis hún corso te bewonderen. Tien jaar geleden hadden ze daarvoor slechts drie uur. Je kunt dus zeggen dat het Aalsmeerse corso veel meer dan in het verleden een corso van, maar ook voor Aalsmeerders is geworden", constateert burgemeester Joost Hoffscholte van de gemeente Aalsmeer.

Vrije tijd
De serie artikelen over de vrijwilligers van de buurtschappen die elk jaar een eigen corsowagen bouwen, wordt met veel belangstelling gelezen, dat merkt ook de burgemeester. "In gesprekken merk je dat. Naarmate het corso dichterbij komt, stijgt de spanning en wordt er steeds meer over gesproken. Het is natuurlijk ook een heel bijzonder verschijnsel, die buurtschappen. Van de twintig praalwagens die meerijden, wordt, met veertien stuks, het leeuwendeel door Aalsmeerse buurtschappen of comité's gebouwd en in de bloemen gestoken. Dat betekent dat zo'n 250 inwoners van onze gemeente, zeker eind augustus, bijna elk uurtje van hun vrije tijd in hún praalwagen steken." Burgemeester Hoffscholte ziet nog ook nog een historische invalshoek als hij naar het corso kijkt: " Het leuke ervan is niet alleen het vrijwilligerwerk van samen iets moois maken, maar toch ook wel een beetje de gezonde onderlinge rivaliteit tussen de verschillende buurtschappen. Ik denk dat zoiets wezenlijk dorps bijna alleen nog maar in het corso terug te vinden is. Het herinnert aan ruim een halve eeuw geleden, toen er binnen delen van het dorp nog een sterk onderscheid bestond dat vandaag de dag veel minder zichtbaar is."

Tijd en Tijden
Dit jaar is het thema van het corso: 'Tijd en tijden'. Dat brengt de eerste burger van Aalsmeer op de tijd dat het corso in Aalsmeer vertoeft. Omdat het tegenwoordig niet meer op zaterdagochtend door het dorp trekt, kan heel makkelijk de gedachte ontstaan dat er dús minder Aalsmeers corso in Aalsmeer is. Maar de feiten blijken anders dan de gedachten. Burgemeester Hoffscholte daarover: "De inwoners van Aalsmeer kunnen hun corso dit jaar wel vier keer langer en ook in veel meer rust bekijken dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Toen kwam het corso op zaterdag om acht uur het dorp in rijden en om elf uur die ochtend was het dan alweer bij Bovenkerk. Dus hadden Aalsmeerders drie uur de tijd om die bloemenpracht langs te zien trekken. Dit jaar hebben ze hiervoor twaalf uur de tijd. Die negen uur extra is een enorme verbetering en zeker geen verslechtering, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Ik vind dat het bestuur van de Stichting Bloemencorso Aalsmeer er van alles aan gedaan heeft om er voor te zorgen dat Aalsmeerders meer nog dan vroeger van hun eigen corso kunnen genieten. Dat mag ook best eens gezegd zijn."

Dertien uur
De feiten ondersteunen de uitspraak van Hoffscholte. Aalsmeerders kunnen donderdagavond (30 augustus) vijf uur lang de Nacht van Aalsmeer gratis bezoeken. Vervolgens staat het corso vrijdag tussen 's middags vijf en 's avond negen in het dorp opgesteld in de Zijdstraat, Dorpsstraat en Schoolstraat/ Marktstraat waar er volop entertainment is op en rond de praalwagens. De laatste wagen ('De jaren zestig') staat opgesteld op het Raadhuisplein en daarop speelt een band live muziek, uiteraard uit de zestiger jaren. 's Avonds rijdt het kindercorso en corso bijna anderhalf uur verlicht door Aalsmeer. De café's en hun terrasjes zijn dan tot één uur s'nachts open om nog eens in gedachten terug te blikken op het verlichte corso. Eigenlijk is vrijdag de nieuwe corsodag geworden in Aalsmeer. "De vrijdag is van ons: de Dag van Aalsmeer", bevestigt de burgemeester. Zaterdagochtend doet het corso er voor Aalsmeerders nog een half uur langer over om door het Oosteinde te rijden: dat gebeurt nu in een uur en drie kwartier. Bij elkaar dus zo'n dertien uur.

Eigen praalwagen
De gemeente Aalsmeer heeft, volgens de burgemeester voor oog alle vrijwilligers in zijn gemeente: "Als gemeente nodigen we ook Aalsmeerders uit die vrijwilligerswerk voor andere stichtingen of instellingen doen. Zeker in dit internationale Jaar van de Vrijwilligers willen we ook andere dan alleen corsovrijwilligers in het zonnetje zetten". Als hij vrijdagavond 31 augustus als gastheer zelf ook op de tribune zit om het feeëriek verlichte bloemenschouwspel aan zich voorbij te zien trekken, is er in ieder geval één praalwagen waar zijn belangstelling bijzonder naar uit zal gaan: "Dat is natuurlijk de wagen van de Gemeente Aalsmeer, waar onze eigen mensen zo veel vrije tijd in hebben zitten", aldus een trotse burgemeester Hoffscholte. Die trots is terecht, want de gemeente Aalsmeer is het enige corsocomité dat al bij het allereerste corso onder die naam meereed en daarna nog nooit heeft ontbroken. De gemeente Aalsmeer doet dit jaar dus al voor de 54ste keer met een eigen wagen mee.

Aalsmeer, 23 augustus 2001

Deel: ' 'Aalsmeers corso vooral door en voor Aalsmeerders' '
Lees ook