Aanbieding fotoboek over kinderarbeid - in Brussel, Genve en New York


12 Juni 2009 Werelddag tegen Kinderarbeid

BRUSSEL, GENEVE, NEW YORK, 20090602 -- Op 12 juni, de internationale dag tegen kinderarbeid wordt in drie wereldsteden het boek 'A World for children - Growing up without child labour' van Peter de Ruiter gepresenteerd. Een gelegenheidscoalitie - een afspiegeling van de Nederlandse samenleving - overhandigt het boek aan de leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie, de gedelegeerden van het Internationaal Arbeidsbureau (ILO) in Genve en de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Via de website www.aworldforchildren.net zijn vanaf 12 juni 2009 in elektronische vorm ook een Franse en een Spaanse editie beschikbaar.

Fotograaf en schrijver Peter de Ruiter beschrijft in deze Engelse uitgave van 'Een wereld voor kinderen - Opgroeien zonder kinderarbeid' in woord en beeld de achterliggende oorzaken van de nog steeds voortdurende kinderarbeid in de wereld. Ook draagt hij oplossingen aan. Hij heeft voor het boek gefotografeerd en onderzoek gedaan in negen landen op drie continenten. De gelegenheidscoalitie die het boek aanbiedt en financiert bestaat uit de ministeries van Buitenlandse Zaken, van Ontwikkelingssamenwerking, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ING, Philips, KidsRights, World Vision, de Bernard van Leer Foundation, ICCO / Kerk in Actie, de Europese campagne Stop Kinderarbeid (met in Nederland Hivos, FNV, AOb en LIW) en Plan.

Algemeen
Fotograaf, auteur en initiator Peter de Ruiter is bereikbaar via 00 31 (0)70 306 00 13 / (mobiel) 00 31 (0)626 046 210, mail@peterderuiter.nl U kunt hier ook een recensie-exemplaar van het Engelse boek aanvragen.
Fotograaf en auteur Peter de Ruiter zal bij alle onderstaande aanbiedingen aanwezig zijn.

Genve / ILO
De aanbieding van het boek aan de gedelegeerden van 182 landen van de ILO in Genve is in handen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De overhandiging zal plaatsvinden tijdens de Internationale Arbeidsconferentie op 11 juni om 14.30 uur in het Palais des Nations in Genve. Contactpersoon SZW: Marianne Grilk, 0031 (0)70 333 45 37 / (mobiel) 0031 (0)6 1830 0204, cgrilk@minszw.nl.

New York / VN
De aanbieding van het boek in New York is in handen van World Vision. Op vrijdag 12 juni wordt een persconferentie gehouden bij de Verenigde Naties. Contactpersoon World Vision is Roeland Boes, 00 31 (0)33 464 3449 / 00 31 (0)6 142 41 501, roeland_boes@worldvision.nl

Brussel / EU and EC
De aanbieding van het boek in Brussel is in handen van de Europese campagne Stop Kinderarbeid in samenwerking met KidsRights en Plan. De presentatie vindt plaats tijdens of rond het European Forum on Child Rights op 18 juni. Contactpersoon van de campagne is Veronique Feijen / Hivos, 00 31 (0)70 376 55 00 / 0031 (0) 6 832 454 86, v.feijen@hivos.nl

Downloads
Via www.aworldforchildren.net > press zijn de cover en de omslag van het boek beschikbaar. Op verzoek kan een PDF van de Engelse editie worden gestuurd, evenals foto's uit het boek.

Doelgroep en verkrijgbaarheid

A world for children / Een wereld voor kinderen is een toegankelijk boek dat geschikt is voor een ieder die het onderwerp aan het hart gaat, alsmede voor medewerkers van hulporganisaties, kinderen vanaf ongeveer tien jaar, studenten en politici.

De Engelse editie wordt wereldwijd uitgegeven door KIT Publishers in Amsterdam. Het boek telt 200 bladzijden op groot formaat (22 x 30 cm), ISBN 978 94 6022 035 7. In de Engelse editie is een nieuw hoofdstuk opgenomen over fotografen die kinderarbeid hebben vastgelegd. De Nederlandse editie is een uitgave van Elmar in Rijswijk. Prijs 22,50, ISBN 978-90-389-1803-7.

Een wereld voor kinderen
Een wereld voor kinderen
Peter de Ruiter

Flaptekst Nederlandse editie

Kinderarbeid is geen natuurverschijnsel

Er bestaat over kinderarbeid een hardnekkig misverstand: eerst moet de armoede moet worden opgelost en dan is het niet meer nodig om kinderen te laten werken. Dat is het paard achter de wagen spannen. Armoede is feitelijk niet de oorzaak van kinderarbeid, maar het gevolg ervan. Het bestrijden van armoede begint daarom bij het bestrijden van kinderarbeid. Alleen als kinderen n naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen. Het deels gedogen van kinderarbeid is daarbij contraproductief. Het onrecht blijft dan intact. De lonen van de ouders van kindarbeiders blijven te laag of ze ontvangen nog steeds te weinig geld voor hun producten. Ze krijgen geen kansen voor het verbeteren van hun bestaan. Er is ook geen impuls om beter onderwijs te creren en kinderen moet blijven helpen de huishoudpot op peil te houden.

In het boek Een wereld voor kinderen legt auteur en fotograaf Peter de Ruiter de vinger op de zere plek. Op drie continenten zag hij wat kinderarbeid is, hoe het ontstaat en waardoor. Hij noteerde de drogredenen om kinderen te laten werken en hij fotografeerde het onrecht waar kinderen aan worden blootgesteld. Maar hij toont ook de oplossingen: hoe kinderarbeid kan worden voorkomen en hoe voormalige kindarbeiders weer de kansen krijgen die ze verdienen. De lezer krijgt tal van mogelijkheden aangereikt om in actie te komen tegen kinderarbeid of om ongewild het aanwakkeren ervan te voorkomen. Kinderen moeten naar school. Ze moeten spelen en ze moeten zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige mensen. Het is aan volwassenen een wereld te scheppen waarin zij dat kunnen doen: een wereld voor kinderen.

Kinderarbeid is geen natuurverschijnsel. Het is door mensenhanden gemaakt en kan daarom door mensen worden beindigd.

Peter de Ruiter
Reisfotograaf en schrijver Peter de Ruiter reist sinds jaar en dag de wereld af. Hij is daarbij vaak kinderen tegengekomen die bedelen, werken of om een andere reden niet naar school gaan. De Ruiter is op zoek gegaan naar de oorzaken. Met zijn woorden en beelden wil hij een bijdrage leveren aan de oplossing. Als hij geen benefietboeken maakt, verdient De Ruiter de kost met boeken over digitaal fotograferen. Hij heeft er vijf op zijn naam staan, die ook in het buitenland worden uitgegeven. Zijn fotoboek Beeldschoon Bangladesh is in 2006 onderscheiden als 'beste reisfotoboek' van dat jaar. Voorjaar 2009 heeft hij Snapshot Holland / Snapshot Japan het licht doen zien.

Meer informatie over dit boek www.aworldforchildren.net / www.kinderarbeid.nl


Deel: ' Aanbieding fotoboek over kinderarbeid - in Brussel, Genve en New York '
Lees ook