Nederlands Architectuurinstituut


Rotterdam, 3 mei 1999
tentoonstelling

Mecanoo
Nederlands Openluchtmuseum - Een verhalende muur met een mystieke zwerfkei

13 mei t/m 20 juni 1999

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakt regelmatig ruimte vrij in haar programma voor actuele thema's. Deze lente is dat het nieuwe entreecomplex dat Francine Houben/Mecanoo architecten voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft ontworpen. In twee onderdelen van het complex, het toegangspad en de lange muur zijn verschillende soorten hergebruikte (bak)stenen en klinkers verwerkt, die zowel letterlijk als figuurlijk verwijzen naar het gebouwde Nederlandse landschap. Vanuit een centrale hal, die verschillende functies herbergt, kan via een tunnel ook de mysterieuze koperen zwerfkei die voor de muur in het landschap ligt bereikt worden. In dit object, het museaal panoramatheater HollandRama, worden alle zintuigen van de bezoeker geprikkeld op een reis door de geschiedenis van alledaags Nederland. Binnenkort start de bouw van het complex dat medio 2000 zijn deuren voor het publiek zal openen.

Francine Houben heeft voor het ontwerp het beboste heuvelachtige landschap van de Waterberg in Arnhem tot voorbeeld genomen. De bezoeker wordt over een loper van hergebruikte klinkers langs een geheimzinnige, met gepatineerde koperen platen beklede cocon zonder deuren geleid. Zonder er achter te komen wat het ongeveer 13 meter hoge eivormige object precies is, leidt het klinkerpad de bezoeker verder naar een kaarsrechte 160 meter lange muur van verschillende soorten baksteen en oude keien, die het glooiende boslandschap doorklieft. De entree in deze muur geeft toegang tot een ruime transparante hal met uitzicht op de open weide van het buitenmuseum. Door de niveauverschillen plooit de hal zich op natuurlijke wijze naar het glooiende landschap.

De glazen hal is het scharnierpunt in het ontwerp. Het geeft niet alleen toegang tot het park, maar biedt ook onderdak aan verschillende faciliteiten. Op de begane grond bevinden zich de museumwinkel, een coffeeshop, het kenniscentrum en het auditorium. Een niveau lager liggen twee tentoonstellingsruimten, waar wisselende exposities kunnen worden gehouden en een semi-permanente opstelling te zien zal zijn van historische kleding en sieraden uit het eigen bezit van het Openluchtmuseum. Tot nu toe had het museum geen vaste plek om deze collectie te exposeren. Vanuit de glazen hal wordt ook het mysterie van het groenkoperen ei ontsluierd. Een tunnel blijkt toegang te geven tot de binnenzijde van het object, dat een roterend panoramatheater verbergt. Hier, in het HollandRama, vindt de multimediashow plaats waar met behulp van virtual reality, animaties, film, geluids- en geureffecten historische voorwerpen tot leven worden gewekt.

Mecanoo is sinds de oprichting in 1984 één van de bekendste architectenbureaus van Nederland geworden. Begonnen als vijfmansbureau voor woningbouw en stadsvernieuwing, groeide het uit tot een bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur met 50 medewerkers. Recent was Mecanoo onder andere verantwoordelijk voor het bibliotheekgebouw van de Technische Universiteit Delft, de verbouwing van Theater de Trust in Amsterdam en de Ringvaartplasbuurt in de Rotterdamse wijk Prinsenland.

nadere informatie

NAi-publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie van het NAi, tel 010-4401255 of 010-4401253, fax 010-4367281, e-mail: info@nai.nl.

NAi - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam - info@nai.nl - Tel 010-4401200

Veranderd: 22-05-1999 door Just Schimmelpenninck, NAi (afd. Communicatie)

Deel: ' Aandacht in NAi voor nieuwe entree Openluchtmuseum Arnhem '
Lees ook