CORDAID

Cordaid: aandacht van minister voor positie Dalits eerste stap

PERSBERICHT

Den Haag, 3 september 2001

CORDAID: AANDACHT VAN MINISTER VOOR POSITIE DALITS EERSTE STAP

Tijdens de antiracisme-conferentie in Durban, Zuid Afrika, veroordeelde minster van Boxtel
discriminatie op basis van afkomst. Dit is belangrijk omdat het raakt aan één van de meest heikele onderwerpen in Durban, namelijk de positie van de kastenlozen. India weigert rabiaat kastendiscriminatie in Durban te bespreken.

In tegenstelling tot VN-secretaris Kofi Annan en mensenrechtencommissaris Mary Robinson noemde Van Boxtel het probleem van kastendiscriminatie slechts in algemene zin. Cordaid had liever gezien dat de minister expliciet op het vraagstuk was ingegaan. Vooral ook omdat India met de ondertekening van het Verdrag tegen Rassendiscriminatie zichzelf verplicht discriminatie op basis van afkomst aan te pakken.

Tientallen jaren steun van Cordaid aan de strijd van de Dalits heeft geresulteerd in aandacht voor hun deplorabele situatie. 250 Miljoen Dalits worden wereldwijd op basis van hun geboorte binnen een bepaalde kaste als 'untouchable' levenslang gediscrimineerd en sociaal onderdrukt. 160 Miljoen daarvan wonen in India. Vooral de vrouwen en kinderen hebben te lijden onder het gebrek aan respect en bescherming. Zij zijn daarom vaak slachtoffer van verkrachting en andere wreedheden.

Kastendiscriminatie is een enorme rem op de ontwikkeling van miljoenen. Donoren als Nederland, die duurzame armoebestrijding hoog in het vaandel voeren, moeten alles in het werk stellen dit probleem bespreekbaar te maken en India ter verantwoording roepen. Nederland gaf India in 2000 meer dan 80 miljoen gulden aan ontwikkelingshulp. Dit vraagt om een krachtig geluid van de Nederlandse regering.

De eisen ten behoeve van de Dalits zijn:

1. Dat hun rechten, zoals ze in de (grond)wetten van de diverse landen zijn opgenomen, worden beschermd.

2. Dat ze toegang krijgen tot land en natuurlijke hulpbronnen en ze hun rol kunnen spelen in het sociale, politieke en economische ontwikkelingsproces.

3. Dat niet onraakbaarheid, maar het kastesysteem als zodanig dient te worden afgeschaft door de betreffende overheden.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Cordaid, afdeling Corporate Communicatie, Anne Offermans telefoon:
06 - 534 28 003
(Anne verblijft momenteel in Durban ivm de Anti Racisme Conferentie).


03 sep 01 16:36

Deel: ' Aandacht Minister van Boxtel positie Dalits eerste stap '
Lees ook