Gemeente Den Helder

19-03-2003 Aangespoelde spullen? Neem contact op met de strandvonder!

Den Helder is aan drie kanten omgeven door water. Hierdoor spoelt er regelmatig van alles aan op het strand en op de dijk. Alles wat in onze gemeente op het strand of de dijk aanspoelt en dat enige waarde heeft, moet bij de strandvonder van onze gemeente, de heer C. Bontes worden aangemeld. Als vrijwilliger zorgt hij ervoor dat die spullen worden verwijderd. Na een melding gaat hij ter plaatse kijken en bepaalt dan wat er moet gebeuren. De strandvonder regelt het materieel en de mensen om de spullen op te ruimen. Dat kan snel gebeuren, maar het komt ook voor dat dit meerdere dagen in beslag neemt.

van potvis tot boei
Als u regelmatig over ons strand wandelt zult u vast weten dat de meest uiteenlopende spullen aanspoelen. Zo is er een paar jaar geleden een potvis gestrand bij Huisduinen. Ook heeft de strandvonder al eens te maken gekregen met een grote partij over boord geslagen sigaretten. In zon geval moet de douane worden ingelicht. Destijds is zelfs een groot deel van het strand voor het publiek afgesloten. Ook het opruimen van ladingen hout, aangespoelde boten en boeien, vallen onder de taken van de strandvonder.

de eigenaar opsporen
Nadat de spullen zijn geborgen probeert de strandvonder uit te vinden wie de eigenaar is. Soms is dat gemakkelijk te achterhalen. Het komt ook voor dat daarvoor een advertentie in een landelijk dagblad wordt geplaatst. Als de eigenaar achterhaald is, kan hij zijn gevonden eigendom terugkrijgen. De gemaakte kosten worden in rekening gebracht.

contact
Vindt u ook wel eens spullen op het strand die daar niet thuishoren? Neem dan contact op met de regiopolitie. Als het nodig is, neemt de politie contact op met de heer Bontes. Die neemt de zaak dan verder voor zijn rekening. Let op dat u wel altijd de exacte vindplaats aangeeft.

De regiopolitie is te bereiken op:
Algemeen nummer 0900 8844
Districtsbureau Den Helder 072-549 7300
Politiepost Julianadorp 072 549 8348
« terug

Deel: ' Aangespoelde spullen in Den Helder '
Lees ook