Ingezonden persbericht

Persbericht

Aankomst historisch Constellation-passagiersvliegtuig uitgesteld tot 1 juni 'Connie' begint aanstaande zaterdag aan reis naar Europa

De historische Lockheed Constellation, die door het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome naar Nederland wordt gehaald, vertrekt volgens de huidige planning pas as. zaterdag vanaf de luchthaven Marana in de woestijn van Arizona in de VS. De vertraging is ontstaan door familieomstandigheden van een van de bemanningsleden. Daardoor landt het karakteristieke passagiersvliegtuig uit 1947, met zijn drie staarten en ronde rug, pas op zaterdag 1 juni op de luchthaven van Lelystad, en niet op zondag 26 mei zoals eerder werd verwacht.

De vlucht over de Atlantische Oceaan zal naar verwachting vijf dagen duren en wordt gevlogen via de zogenaamde 'noordelijke route', met diverse tussenstops en uitwijkmogelijkheden. De vlucht gaat via Kansas-city in de VS, Gander of Goose Bay in Canada en Keflavik in IJsland. In Engeland wordt voor het laatst geland, daarna vliegt de Connie door naar de luchthaven Lelystad waar het vliegtuig en de bemanning een feestelijk welkom wacht.

De Constellation stamt uit een tijd waarin het transatlantisch vliegen nog niet 'vanzelf' ging. De pioniersvluchten over de Oceaan, die na de Tweede Wereldoorlog begonnen, waren te danken aan de ruime ervaring die de Amerikaanse bommenwerpers in de voorgaande jaren hadden opgedaan. De bommenwerpers moesten de oceaan oversteken om deel te nemen aan de luchtoorlog in Europa. Met de ervaring van duizenden vluchten 'op zak' durfden de luchtvaartmaatschappijen het onmiddellijk na 1945 aan om ook passagiersvluchten over de oceaan te gaan maken. Ook de vlucht van de Nederlandse 'Connie' heeft een pionierskarakter. Nu er vrijwel geen technici en vliegers meer zijn die nog ervaring hebben op dit bijzondere passagiersvliegtuig en reserveonderdelen voor dit vliegtuigtype uiterst schaars geworden zijn, vereist de oversteek over de oceaan een bijzondere voorbereiding.

Het luchtvaartmuseum Aviodome gaat de fondsenwervingscampagne voor "Connies Comeback" een laatste impuls geven. Door de ontstane vertraging (aanvankelijk was gepland dat het vliegtuig al in oktober vorig jaar naar Nederland zou komen) en door de gedwongen aankoop van een extra motor, is er meer geld nodig dan aanvankelijk werd gedacht. Van de benodigde 425.000 euro is nu 325.000 euro bijeengebracht. Voor de laatste 100.000 euro doet de Aviodome een beroep op iedereen die goede herinneringen aan deze vroege periode van de naoorlogse burgerluchtvaart bewaart, en iedereen die wil helpen om dit historische passagiersvliegtuig voor het nageslacht te bewaren. Dat kan door een machtigingskaart aan te vragen bij het luchtvaartmuseum Aviodome (020 406 8000) of door deze in te vullen bij de aankomst van de 'Connie' op Lelystad, op zaterdag 1 juni as. Ook kunt u een bedrag overmaken op bankrekening 38.30.03.830 t.n.v. St. Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, o.v.v. uw naam en adres en de vermelding "Connie's Comeback". Donateurs van meer dan 50 euro ontvangen een bijzonder sponsorpakket met Constellation-souvenirs. Bedrijven die meer over sponsoring van de actie willen weten, kunnen contact opnemen met het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol.

Aan een gering aantal particulieren wordt een bijzondere sponsormogelijkheid geboden: maximaal 20 mensen, die elk 500 euro per persoon bijdragen, mogen op 1 juni meevliegen in een viermotorig passagiersvliegtuig dat Constellation boven de Noordzee tegemoet zal vliegen. Zij zullen de Connie vervolgens samen met een Lockheed Orion van de Koninklijke Marine begeleiden naar Lelystad.

In de Aviodome op Schiphol is momenteel een expositie te zien over de geschiedenis van de Constellation. De tentoonstelling laat zien welke rol het markante passagiersvliegtuig heeft gespeeld in de Nederlandse en internationale luchtvaarthistorie. Ook bij deze expositie kan vanzelfsprekend een machtigingskaart voor de actie 'Connie's Comeback' worden ingevuld. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. 020 406 8000. Meer informatie is ook te vinden op de internetsite www.aviodome.nl.

Fotobijschrift:De historische Lockheed Constellation van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol heeft op 9 mei gevlogen in Arizona, na vele jaren stilstand. Het vliegtuig wordt op zaterdag 1 juni in Lelystad feestelijk welkom geheten. (© Aviodome). Foto: Erling Brom

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; 21/5/2002, Jodie Staphorst/Peter v.d. Noort, tel. 020- 4067245.

Deel: ' Aankomst historisch Constellation-passagiersvliegtuig '
Lees ook