Aankondiging productie filmopera A Day in June (2018)


Crowdfunding loopt nog t/m 21 januari 2018

AMSTERDAM, 20180109 -- In 2018 wordt de nieuwe korte filmopera A Day in June ontwikkeld, een geheel Noord-Hollandse productie waarin film, opera en beeldende kunst worden gecombineerd.

A Day in June belicht de zoektocht van een reiziger, die zich in de alledaagse drukte afvraagt of "hij ertoe doet" en daarvoor afreist naar zijn innerlijke wereld. Het libretto van Gerard Harleman is geïnspireerd door het werk van de bekende Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). Geschilderde portretten weerspiegelen in de film de veranderende gemoedstoestand van de hoofdpersoon. De filmopnames zijn gepland voor de zomer van 2018 in Alkmaar en de kustomgeving van Bergen/Schoorl.

Componiste/pianiste Marion von Tilzer schrijft voor A Day in June een nieuwe compositie, te zingen door een bariton en met begeleiding van piano, cello en viool. De internationaal bekende operazanger Mattijs van de Woerd neemt de hoofdrol en zangpartijen voor zijn rekening. Eilidh Martin bespeelt de cello.

Tijdens de filmproductie werkt filmmaker Peter Sieben (camera, visuele regie) nauw samen met spelregisseur Gert Fokkens. De door beeldend kunstenaar Ludo Winkelman te ontwikkelen schilderijen zijn onderdeel van het storyboard en de montage. Tweevoudig Gouden Kalf-winnaar Jan Schermer verzorgt het finale sounddesign, waardoor zang, muziek en geluid samensmelten tot één unieke soundscape onder de filmbeelden.

De première van A Day in June vindt plaats in Alkmaar, in het najaar van 2018. De film wordt ingezonden naar filmfestivals in binnen- en buitenland en komt als voorfilm beschikbaar voor filmhuizen en (lokale) televisie. Door de lengte van max. 15 minuten en de aansprekende muziek van Marion von Tilzer maakt een breed publiek kennis met opera en moderne muziek. Door de samenwerking met mediapartner Written in Music, toonaangevende Nederlandse website voor muziek, wordt dit nog versterkt.

De korte filmopera wordt mogelijk gemaakt door o.a. een financiële bijdrage van de gemeente Alkmaar, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en diverse particuliere giften. Verder loopt de crowdfunding, bedoeld om de muziekopname en het sounddesign in een filmstudio mogelijk te maken, voorspoedig.

Geïnteresseerden kunnen A Day in June t/m 21 januari 2018 steunen met een donatie vanaf 10 euro, via het bekende crowdfundingplatform Voor de Kunst. Als dank bieden de makers allerlei gepaste tegenprestaties, van een bezoek aan de première in Alkmaar tot zelfs een huisconcert. Donateurs kunnen daarnaast de ontwikkeling van het project op de voet volgen.

A Day in June is een productie van Stichting MuziCan te Amsterdam. Orphic Film uit Alkmaar vervult de rol van uitvoerend producent.


Deel: ' Aankondiging productie filmopera A Day in June (2018) '
Lees ook