Gemeente Tilburg

Aanpak fietsoverlast in Binnenstad

AFAC voert extra ruimacties uit rond carnaval

Fietswrakken, verkeerd gestalde fietsen en fietsen die voor een (verkeers)onveilige situatie zorgen, veroorzaken veel overlast in de binnenstad. De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) ruimt deze fietsen in opdracht van de gemeente op en zorgt voor tijdelijke opslag in de Koopvaardijstraat. De AFAC heeft sinds kort een nieuwe ruimwagen die bijdraagt aan een betere zichtbaarheid in het ruimgebied (zie foto). Extra ruimacties
Met het oog op de veiligheid en om zo min mogelijk overlast te hebben van verkeerd gestalde fietsen tijdens de carnavalsoptocht, vinden de komende dagen extra ruimacties plaats. De AFAC geeft met gele, tijdelijke waarschuwingsborden ter plaatse aan dat er fietsen worden geruimd. Verkeerd gestalde fietsen krijgen een waarschuwingslabel. De eigenaar krijgt een uur de tijd om de fiets te verwijderen, anders wordt de fiets geruimd. De eigenaar kan dan op vertoon van een legitimatiebewijs en fietssleutel de geruimde fiets tegen betaling van 10,- ophalen bij de AFAC. Het is nu ook mogelijk om met pin te betalen bij de AFAC. De AFAC ruimt vooral fietsen in het centrum van Tilburg, omdat daar de meeste overlast is. Het gaat om het ruimgebied tussen de Schouwburgring, de Veemarktstraat, de Nieuwlandstraat en het Pieter Vreedeplein. Voorkom fietsendiefstal
De gemeente Tilburg heeft een aantal fietsenstallingen waar fietsers hun fiets gratis en veilig kunnen stallen. Het gaat om de fietsenstallingen op de Heuvel, Pieter Vreedeplein, Katterug en de Concertzaal. Politie en gemeente roepen burgers op om nog meer gebruik te maken van de gratis stallingen. Ook het registreren van framenummers kan helpen bij opsporen van gestolen of verloren fietsen.
Tips:

* Laat je fiets gratis graveren bij de AFAC als je fiets geen framenummer heeft. Gegraveerde fietsen zijn herkenbaar aan een fel oranje sticker. Graveren heeft twee voordelen. De politie kan sneller achterhalen of de fiets gestolen is. Daarnaast is een gegraveerde fiets minder interessant voor fietsendieven.
* Noteer het framenummer en/of chipnummer van je fiets. Hiermee kun je als eigenaar gemakkelijker opgespoord worden als jouw fiets toch gestolen wordt. Download een fietsregistratiekaart via de website van de politie Midden- en West-Brabant. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

---

Deel: ' Aanpak fietsoverlast in Binnenstad Tilburg '


Lees ook