Aantal NAS-problemen aanzienlijk gestegen door tropische hitte


UDEN, 20150722 -- Het aantal NAS-problemen is aanmerkelijk toegenomen sinds de tropische temperaturen van de afgelopen tijd. “Na de laatste hittegolf is het aantal aanmeldingen in verband met NAS (Network-attached storage) ten opzichte van vorig jaar met 28 procent gestegen”, aldus dhr. Ghilav van Data Recovery Nederland. “Dat is ook niet zo verwonderlijk. Veel apparaten staan in kasten, kleine kamers, bijkantoren en andere plaatsen waar met eventuele koeling nooit rekening is gehouden."

"Er komt steeds meer krachtigere apparatuur met meer vermogen op de markt, waardoor servers steeds meer het gevaar lopen oververhit of vroegtijdig defect te raken vanwege gebrek aan adequate koeling. Meestal wordt men hier pas mee geconfronteerd als het al te laat is”, volgens dhr. Ghilav.

Computers genereren van zichzelf al hitte. De temperatuur in een kast stijgt enorm naarmate de activiteiten op de server en het vermogen van de apparatuur toeneemt. Deze hitte dient afgevoerd te worden. Voor een optimale prestatie adviseren leveranciers een temperatuur tussen 20° en 25°. Bij een afgesloten kast kan de warmte enkel worden afgevoerd via de wanden. Het is daarom zaak dat de temperatuur buiten de kast lager is dan de temperatuur in de kast. Het gebruik van bestaande airco is hiervoor in het algemeen niet aan te raden. 

Een oplossing kan precisiekoeling zijn, waarbij een speciaal geheel eigen koelsysteem wordt geïnstalleerd. Een andere methode is ventilatie door middel van speciaal aangebrachte openingen of roosters met behulp van mechanische ventilators.

Data Recovery Nederland geeft de volgende tips om problemen te beperken:

- Plaats de NAS op een harde ondergrond zodat er lucht rond de computer kan stromen

- Zorg voor een goede omgeving; zet de NAS in een koele, droge omgeving met een lage luchtvochtigheid

- Houdt ventilatiegaten vrij zodat de hitte in de NAS kan worden afgevoerd

- Beperk stof; Gebruik perslucht om stof uit de ventilatiegaten te verwijderen. Ook het voorzichtig gebruik van een stofzuiger doet wonderen

- Pas het energiebeheer van de processor aan met hulpprogramma’s (verkrijgbaar via de websites van de fabrikanten).

- Gebruik slechts één processor-intensieve toepassing tegelijk

- Voer regelmatig updates uit. Deze kunnen van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid hitte die uw NAS genereert

- Schakel uw NAS direct uit wanneer u merkt dat het meer hitte dan normaal produceert


Deel: ' Aantal NAS-problemen aanzienlijk gestegen door tropische hitte '
Lees ook