impulsgeldenprogramma van start

persbericht

Tilburg, 5 april 2017

impulsgeldenprogramma van start

Aanvragen voor duurzame versterking van Brabantse kunst en cultuur vanaf nú mogelijk

Via www.bkkc.nl/financiering kun je vanaf nú een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de impulsgelden. De impulsgelden zijn er voor projecten die een impuls geven aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem. De Provinciale Staten van Noord-Brabant stellen daarvoor financiële middelen beschikbaar. Naast de professionele kunsten, zijn de impulsgelden ook beschikbaar voor kunstprojecten op het gebied van amateurkunst, cultuureducatie en erfgoed. bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) voert de regeling uit, in samenwerking met Kunstbalie en Erfgoed Brabant. Makers, culturele instellingen, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijs of bedrijven die een bijdrage willen leveren aan versterking van de culturele sector, kunnen een beroep doen op de impulsgelden. Op 3 april werd de regeling officieel geopend door Henri Swinkels, gedeputeerde Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant. “De impulsgelden zijn een succes, de Staten hebben met het instellen ervan echt een impuls aan cultuur gegeven. Dat is voor ons reden geweest om onze blik te verbreden, en vanaf vandaag ook aanvragen uit de wereld van erfgoed en amateurkunst in behandeling te nemen.”

Drie financieringsinstrumenten

Het impulsgeldenprogramma bestaat uit drie aparte financieringsinstrumenten: een (reguliere) impulsgeldenaanvraag, een kennisvoucher en crowdfunding. Het meeste geld gaat naar de reguliere aanvragen voor impulsgelden. Je kunt een aanvraag doen voor maximaal 50% van de kosten van je project.

Met een aanvraag kennisvoucher kun je externe expertise inhuren voor een specifieke leervraag met betrekking tot cultureel ondernemerschap. Je koopt hiermee kennis in om bijvoorbeeld een businessplan op te stellen, de organisatie te versterken of tot een gedegen marketingstrategie te komen.

Tot slot is er crowdfunding. Dat gaat, naast financiering, vooral over het creëren van draagvlak. Crowdfunding binnen het impulsgeldenprogramma betekent: 70% van het bedrag dat je via crowdfunding wil financieren, haal je binnen via een crowdfundingplatform (zoals Voordekunst of Cinecrowd). De overige 30%, met een maximum van 20.000 euro, krijg je uit de impulsgelden na het behalen van je streefbedrag.

Financiering met blijvend effect

Elk instrument binnen het impulsgeldenprogramma dient uiteindelijk hetzelfde doel: duurzame ontwikkeling en versterking van het Brabantse cultuursysteem. Financiering met blijvend effect en géén eenmalige projectsubsidie.

De impulsgelden zijn voor de periode 2017-2018 beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. De uitvoering van het programma ligt bij bkkc, in nauwe samenwerking met Kunstbalie en Erfgoed Brabant.

Deel: ' Aanvragen voor duurzame versterking van Brabantse kunst en cultuur '
Lees ook