KNMI

Aardbeving in Brabant op 11 september 1999 om 14:33 uur.

Langs de Peelrandbreuk heeft Zaterdag 11 september 1999 om 14:33 een aardbeving plaatsgevonden in de omgeving van Mariahout (tussen Eindhoven, Helmond en Uden). De sterkte van de beving was 3.4 op de schaal van Richter, de diepte ca 16 km.

De aardbeving werd geregistreerd in alle seismische waarnemingsstations in Nederland, behalve in Winterswijk, waar een nieuw station in voorbereiding is. De lokatie zal naar verwachting in de komende dagen bijgestelt worden als data van samenwerkende instituten in Belgie en Duitsland binnen komen.

990911_signal.gif (8974 bytes)
Registratie van de grondbeweging in station HGN (Heijmanshoeve in Limburg) van de beving in Brabant. De grondbeweging wordt in drie richtingen (Vertikaal, Noord-Zuid en Oost-West) geregistreerd. De tijd in seconden loopt van links naar rechts. Op dit seismogram zijn onder andere de P-golven (eerst aankomende golven), de S-golven en de oppervlakte golven (met de grootste amplitude) te zien.

In 1932 heeft in hetzelfde gebied de aardbeving bij Uden plaatsgevonden met een sterkte van 5.0 op de schaal van Richter. Toen zijn over een periode van 10 dagen in totaal 9 bevingen waargenomen. Sinds deze tijd is het rond Uden rustig geweest. De aardbeving ligt op de Peelrandbreuk. De aardbeving van Roermond (13-4-1992) vond plaats langs dezelfde breuk ca 60 km naar het zuid-oosten.

Bron: KNMI

Deel: ' Aardbeving in Brabant op 11 september 1999 '
Lees ook