Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 18-03-2011

AART STAARTJES EN SARA KROOS IN AVRO OPIUM

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt presentator Cornald Maas iedere week de uitgaanstips voor de komende tijd. Drie prominente gasten uit de wereld van kunst en cultuur schuiven aan om te vertellen wat de pareltjes van het culturele aanbod zijn die niemand mag missen. Deze week zijn te gast: acteur Aart Staartjes, cabaretière Sara Kroos, en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé.

Dankzij de nieuwe Nederlandse dramaserie 'A'dam - E.v.a.' raakte gerenommeerd fotografe Dana Lixenberg geboeid door plekken in Amsterdam die haar nooit eerder waren opgevallen. Ze maakte promotiefoto's voor de serie en fotografeerde de 'verborgen' plekken van de hoofdstad. Hoewel de serie om Adam, Eva 'en vele anderen' draait, staan op de foto's de ruimte centraal. Kunstliefhebber Aart Staartjes over de foto's: "Bij een foto dacht ik 'wat is het in godsnaam, dat is een jungle-hol ofzo', maar dat bleek een hotel te zijn. Dat is het spannende. Als er mensen zouden liggen zou het eigenlijk minder leuk zijn." Het laat de kijker met een frisse blik kijken naar alledaagse plekken.

Al langere tijd volgt cabaretière Sara Kroos het werk van scenarioschrijfster Lot Vekemans. Kroos: "Ik vind haar teksten heel erg goed. Ze heeft een manier van toneelschrijven die heel erg op het gevoel zit". Kroos bezocht de voorstelling 'Gif', gespeeld door het NT Gent, over de confrontatie tussen een man en vrouw. Ze verloren hun enige kind en scheidden van elkaar. Tien jaar later ontmoeten ze elkaar weer op de begraafplaats van hun zoon. Zelf geen moeder zijnde, wist Vekemans door groot inlevingsvermogen de gevoelens van haar personages goed te verwoorden. "Met zo'n goede tekst vind ik het bijna teveel als het ook nog eens gespeeld wordt", vertelt Sara Kroos.

Jasper Krabbé noemt zichzelf een "groot, groot bewonderaar" van de Belgische expressionist James Ensor. Van de bijzondere Vlaming is momenteel de tentoonstelling 'Universum van een fantast' te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij woonde zijn hele leven boven de souvenirwinkel van zijn moeder en kreeg beroemdheden als Albert Einstein over de vloer. Zijn bizarre schilderijen zijn vrolijk van kleur maar wie goed kijkt ziet hoe demonen Ensor achtervolgden. "Het is heel absurdistisch, het is ook heel humoristisch, soms politiek, maar altijd raak", vertelt Jasper Krabbé. Óf zoals Aart Staartjes het omschrijft: "Ik vind zijn oude werk mooi maar ik vind dat hij na 1890 eigenlijk heel raar ging schilderen".

Voor meer informatie: Opium.avro.nl

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2

Deel: ' Aart Staartjes en Sara Kroos in Avro opium '


Lees ook