MISSIO

Zwijgen van Pius XII les voor kerk

Zwijgen van Pius XII les voor kerk

Den Haag, 9 februari 1999, Persbericht

Aartsbisschop: zwijgen van Pius XII les voor katholieke kerk.

Jaime Gonçalvez de rooms-katholieke aartsbisschop van Beira (Mozambique) vindt dat het optreden van paus Pius XII in de Tweede Wereldoorlog een les bevat voor zijn kerk. De kerk moet kunnen leren van haar fouten in het verleden en mag nooit meer - zoals Pius - zwijgen wanneer mensen bedreigd worden in hun waardigheid.

De gezaghebbende aartsbisschop doet zijn opmerkelijke uitspraak in een interview dat op 9 februari verschijnt in Missie in Aktie. Gonçalvez is van mening dat de kerk in omstandigheden waar de mensenrechten in het geding zijn niet kan nalaten om te spreken. Als de kerk - of mensen van de kerk - niet zeggen wat gezegd moet worden en zich verschuilen, maken ze hun taak niet waar. De kerkleider zelf laat zich in zijn optreden inspireren door paus Paulus VI die, tegen alle diplomatieke druk in, de oorlog in Vietnam scherp heeft veroordeeld. Naar zijn mening heeft deze paus dat zo gedaan, ondermeer uit angst dat hij dezelfde fout zou maken als zijn voorganger.

In het openhartige interview doet Dom Jaime Gonçalvez verder uit de doeken hoe hij eind jaren '80 als jonge bisschop vredestichter werd uit frustratie, omdat hij niet meer kon werken. En hoe dialoog daarna in zijn land de oplossing bracht. Ook beschrijft hij hoe de opvolgers van het marxistische bewind in Mozambique functioneren. Hij noemt de Frelimo-regering 'alleen maar in schijn democratisch'. De aartsbisschop legt daarnaast uit welke initiatieven zijn kerk neemt voor democratisering vanaf de basis. Ook verklaart hij hoe de katholieke kerk in Mozambique en diverse andere Afrikaanse landen een onpartijdige vertrouwenspositie in kan nemen, ook aanvaardbaar voor niet-katholieken. Tenslotte geeft hij zijn mening over het paternalistische optreden van de vele westerse hulporganisaties in zijn straatarme land. Desondanks stelt hij: .In mijn arme land heb ik geen andere keus en pas ik me aan.'

Het eerstkomende nummer van Missie in Aktie (verschijningsdatum 9 februari 1999) bevat verder o.m. een beschouwing over de interreligieuze dialoog tussen katholieken en islamieten over de praktijk van het vasten en een reportage over zuster Michel Keesen die onderscheiden is als 'heldin van de wereld' voor haar inzet tegen vrouwenhandel.

Het tijdschrift Missie in Aktie is een uitgave van MISSIO. Inlichtingen geeft de hoofdredacteur dr. Jeroen Vis. Tel. 070 - 304 74 44, e-mail: josmi@missio.nl


09 feb 99 14:43

Deel: ' Aartsbisschop zwijgen Pius XII les voor katholieke kerk '
Lees ook