ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV steunt actie gesubsidieerde arbeid

Persbericht

Zoetermeer, 4 juli 2002

ABVAKABO FNV steunt de actie van WIW-ers en I/Ders (de oude Melkertbanen) in Rotterdam. De actie wordt georganiseerd door de ondernemingsraad van Werkstad in Rotterdam. De werknemers in dienst van deze organisatie verzetten zich tegen de plannen van het beoogde kabinet om op gesubsidieerde arbeid te bezuinigen. Janke Smit, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV is het met hen eens: 'Deze plannen hebben grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen die werken in de gesubsidieerde arbeid, maar voor de hele samenleving'.

Gesubsidieerde banen zijn vooral te vinden bij gemeenten, in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Het gaat dan om stadswachten, conducteurs of wagenbegeleiders in het openbaar vervoer en bijvoorbeeld klasse-assistenten. 'Juist banen die bijdragen aan het gevoel van veiligheid dus', aldus Janke Smit. Ook in de zorg ontstaan grote problemen wanneer op deze banen wordt bezuinigd. 'Dit betekent weer minder handen aan het bed'.

Ook voor de mensen die nu werken in gesubsidieerde banen is het desastreus. Zij gaan een onzekere tijd tegemoet, met als zwartste scenario: terug naar de bijstand. Waar coalitiepartijen zeggen dat deze mensen doorstromen naar reguliere banen, is het zeer de vraag wie dat gaat betalen. 'Meer geld was er immers niet beschikbaar? Of moeten we zeggen dat zorg, onderwijs en veiligheid toch geen speerpunten zijn?' vraagt Janke Smit zich af.

Vanmiddag verzamelen de actievoerders om 15:00 uur bij Werkstad in Rotterdam (Westblaak 122). De organisatie verwacht zo'n 300 mensen. ABVAKABO FNV heeft zijn leden opgeroepen aan de actie mee te doen. Janke Smit: 'Er is veel onrust onder onze leden, en helaas terecht. Dit is waarschijnlijk niet de laatste actie.'

Meer informatie:
ABVAKABO FNV
Janke Smit landelijk bestuurder (06) 51218410 Ruud Kuin regiobestuurder Rotterdam (06) 53362821
Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330


04 jul 02 11:12

Deel: ' ABVAKABO FNV steunt actie gesubsidieerde arbeid '
Lees ook