Persberichten - 14/03/2003

Electrabel - AceaElectrabel en Meta sluiten strategische samenwerkings-overeenkomst

AceaElectrabel en Meta sluiten strategische samenwerkings-overeenkomst

Vandaag ondertekenden AceaElectrabel SpA en het Italiaanse multi-utility bedrijf Meta SpA een protocolakkoord voor de oprichting van de joint venture, Metaenergy, onder gezamenlijke controle en waarin AceaElectrabel een participatie van 40% zal nemen.

Metaenergy zal de 133 000 elektriciteitsklanten (790 GWh/jaar) en de 139 000 gasklanten (330 miljoen m³/jaar) van Meta bevoorraden, en daarnaast ook nieuwe elektriciteits- en gasactiviteiten ontwikkelen in Emilia Romagna (Noord-Italië).

Cesare Bisoni an Stefano Querci, respectievelijk Voorzitter en Gedelegeerd bestuurder van Meta verklaarden: Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst met een onderneming die Europees actief is, zet Meta een belangrijke stap in de realisatie van haar strategische doelstelling. De onderneming zal genieten van competitieve prijzen voor de levering van energie en zal toegang hebben tot energieproductie, wat de toekomstige groei en ontwikkeling waarborgt.

Jacques Hugé, Voorzitter, en Paolo Cuccia, Gedelegeerd bestuurder van AceaElectrabel stelden: De joint venture met Meta is een unieke kans voor AceaElectrabel om haar marktpositie te verstevigen, aangezien dit zowel de klantenportefeuille als de verkoopteams gevoelig uitbreidt. Deze joint venture past volledig in de strategie van AceaElectrabel om haar activiteiten uit te bouwen door overnames of via partnerschappen met gemeentelijke bedrijven die lokaal sterk verankerd zijn. Deze operatie is voor AceaElectrabel bovendien de gelegenheid om nu ook in de gasverkoop activiteiten te ontwikkelen.

De oprichting van Metaenergy is het resultaat van een tender die Meta heeft gelanceerd en die ook betrekking heeft op andere activiteiten namelijk water en milieu, waarvoor weldra specifieke overeenkomsten zullen ondertekend worden met de groep Acea en met Ondeo en Sita van Suez.

Ondernemingsprofiel

In mei 2002 besloten Electrabel en Acea hun krachten te bundelen in de strategische joint venture AceaElectrabel voor de gezamenlijke ontwikkeling op het vlak van de elektriciteitsproductie, de verkoop en de trading van elektriciteit en gas in Italië. De joint venture omvat de holding AceaElectrabel SpA, de productieonderneming AceaElectrabel Produzione SpA, waarin de bestaande (370 MW) en toekomstige productieactiva worden ondergebracht, de verkoopondernemingen AceaElectrabel Energia SpA en AceaElectrabel Elettricità SpA en de onderneming AceaElectrabel Trading SpA, die de tradingactiviteiten op de Italiaanse markt ontwikkelt.

Verschillende greenfield projecten voor de bouw van 400 MW STEG-centrales (Stoom en Gas Turbine in gecombineerde cyclus) worden op het ogenblik ontwikkeld en onlangs werd gestart met de bouw van een centrale in Voghera in Noord-Italië.

In november 2002 heeft AceaElectrabel in een consortium op 50/50 basis met Energia Italiana SpA de Italiaanse elektriciteitsproducent Interpower (2 611 MW), dat voortaan Tirreno Power SpA heet, verworven.

Meta is een multi-utility die werkzaam is in het beheer van netwerken en in milieudiensten. De aandeelhouders zijn 29 gemeenten, 1 gemeentelijk consortium, 1 berggemeenschap in de provincie Modena en twee andere publieke vennootschappen. Meta is aanwezig in alle activiteiten van productie en distributie van energie in al zijn vormen: elektriciteit, gas en warmte. Dit aspect, samen met haar aanwezigheid in milieu en geïntegreerde wateractiviteiten, laat de onderneming toe om zich te positioneren in alle marktsectoren, wat ze tot een echte multi-utility maakt. Vandaag is Meta in staat om een grote waaier van geïntegreerde en essentiële diensten aan te bieden op het vlak van netwerkbeheer.

Het doel van de onderneming is het waarborgen van de beschikbaarheid van middelen en milieu- energiediensten geschikt voor de noden van het grondgebied en de bediende steden. Tezelfdertijd verzekert de onderneming dat haar ontwikkeling het milieu en de middelen die het levert respecteert en beschermt.

Bron: Electrabel
Provider: Euronext Brussels

Deel: ' AceaElectrabel en Meta sluiten strategische samenwerkings-overeenkomst '
Lees ook