PERSBERICHT
09/01/2003

Acht koks door naar de finale van landelijke 'Ladies Only' competitie

Finalisten tonen wijn-spijs expertise in januari in strijd om 'Ladies Only' E & J Gallo Chef's Award

LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 10 december 2002 - Acht finalisten kwamen als winnaar uit de bus tijdens de halve finale van de Ernest & Julio Gallo 'Ladies Only' Chef's Competition. De enige competitie in Nederland exclusief voor vrouwelijke professionele koks. Op het Regionaal Opleidingen Centrum Aventus in Apeldoorn streden op 3 december jongstleden achttien vrouwelijke koks naar een plaatsje in de driedaagse finale die tijdens de European Fine Food Fair (EFFF) gehouden wordt. Belangrijk onderdeel van de competitie is het creëren van een verfijnde wijn-spijs combinatie. De uiteindelijke winnaar wordt op 29 januari 2003 beloond met de 'Ladies Only' E & J Gallo Chef's Award. Een award ter erkenning van vrouwen die werkzaam zijn in de professionele keuken, een vakgebied dat traditioneel gedomineerd wordt door mannen.

Tijdens de halve finale werden de achttien kandidaten uitgedaagd door het Californische wijnhuis om hun culinaire talenten, passie voor hun vak en gevoel voor wijn-spijs combinaties te tonen. De deelneemsters werd gevraagd een gerecht met haas te bereiden in combinatie met de E & J Gallo Pinot Noir uit Sonoma County. De gerechten werden door een vakkundige jury beoordeeld op wijn-spijs combinatie, smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek en creativiteit. Jurylid Theus de Kok, chef-kok bij restaurant De Echoput, was onder de indruk van de culinaire kwaliteiten van de kandidaten: "Haas is niet eenvoudig te bereiden en de dames hebben in twee uur een knappe prestatie geleverd en zijn creatief met de opdracht omgegaan."

Finalisten
De acht vrouwelijke chefs die zich mogen gaan opmaken voor de finale, waar zij onder andere hun eigen samengestelde receptuur bereiden, zijn: Heleen Klein Tank ('t Lansink, Hengelo), Ilse Paalhaar (De Agnietenberg, Zwolle), Tonia de Vreede (De Compagnon, Amsterdam), Pien Buurman van Vreeden (Villa Rozenrust, Leidschendam), Femke Hutten (restaurant Hazelbag, Hellevoetsluis), Angélique Stolk (Hermitage, Rijsoord), Erica van Popering (Golden Tulip Patache, Zoetermeer) en Ineke van den Oever (Europrof, Moergestel). Kathleen Murphy, Associate Marketing Manager bij E & J Gallo, prees de finalisten voor hun intensiteit en passie waarmee zij hun gerecht bereidden: "Zij zijn fanatieke ambassadeurs voor vrouwen in de professionele keuken, en we kijken uit naar hun deelname aan de finales in januari."

Stimulans
Maartje Boudeling, juryvoorzitter en 'Lady Chef of the Century', onderstreept het belang van het evenement: "Er zijn weinig vrouwelijke kandidaten in de meeste professionele competities in Nederland. Met deze wedstrijd stimuleert E & J Gallo vrouwelijke koks zich meer op de voorgrond te plaatsen en hun culinaire talenten te tonen." Mevrouw Boudeling bewonderde alle alle achttien deelneemsters: "Het is belangrijk dat ook degene die niet naar de finale gaan zich realiseren dat ze een goede prestatie geleverd hebben. Ik wil ze dan ook meegeven om volgende keer gewoon weer mee te doen." Jurylid Frank Becker, chef-kok en docent op het ROC Aventus ziet het initiatief van het Californische wijnhuis als een motivatie voor toekomstige talenten: "Naast het geven van een stimulans aan de vrouwelijke koks, geeft het ook een impuls aan onze leerlingen. Het motiveert de leerlingen om mee te doen aan wedstrijden, daarvan veel te leren en het laat ook anderen zien dat koken leuk is!"


---

---

Deel: ' Acht koks door naar finale van landelijke 'Ladies Only' competitie '
Lees ook