expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

Mindef:Achtergrondinformatie Kosovo-acties

DV/PB36 Den Haag, 17 mei 1999

Vandaag zal er op het Ministerie van Defensie geen achtergrondbriefing Kosovo plaatsvinden. De eerstvolgende briefing vindt morgen (dinsdag 18 mei) plaats. Hieronder een weergave van de stand van zaken van dit moment. De briefing morgen vindt, evenals voorgaande keren, plaats om 17.00 uur in het Defensie Voorlichtingscentrum, Kalvermarkt 38 te Den Haag.

Koninklijke Luchtmacht:
Amendola - Het luchtmachtdetachement in Amendola is de afgelopen dagen intensief ingezet bij de NAVO luchtacties boven Joegoslavië. Van 12 tot en met 16 mei werden door de Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen in totaal 78 missies gevlogen. Daaronder waren 34
luchtverdedigingsvluchten en zes verkenningsopdrachten. Bij 38 aanvalsmissies werden met succes doelen als een spoorbrug, een raffinaderij, brandstof- en munitieopslagplaatsen, commandofaciliteiten, vliegvelden en andere militaire installaties en eenheden in Kosovo en Servië aangevallen. Op Hemelvaartsdag hebben Nederlandse F-16's (met behulp van hun LANTIRN
laser-doelaanwijssystemen) doelen gemarkeerd ten behoeve van Belgische, met lasergeleide bommen uitgeruste F-16's. Alle vliegtuigen zijn, ondanks de op sommige plaatsen zeer actieve Servische luchtverdediging, behouden teruggekeerd.

Luchttransport/tankers vanaf vliegbasis Eindhoven - De afgelopen dagen hebben de KDC-10 tankers zevenmaal een bijtankmissie uitgevoerd in het kader van operatie 'Allied Force', onder meer boven Albanië. Het aantal tot nu toe uitgevoerde bijtankmissies komt daarmee op 94. De C-130 Hercules transportvliegtuigen hebben in dezelfde periode zes vluchten uitgevoerd, waarbij onder meer hulpgoederen naar Albanië werden gebracht en ondersteuning werd gegeven aan de Nederlandse militaire eenheden in Albanië en Italië. Het aantal Hercules-vluchten komt hiermee op 58. De F-60 werd niet ingezet voor de NAVO-operaties. Het aantal vluchten met dit type transportvliegtuig blijft daarmee staan op 23.

Chinook-helikopters in Albanië - In de afgelopen dagen zijn de Nederlandse Chinook-transporthelikopters ingezet voor een veelheid aan vluchten. Tot nu toe zijn zo'n 1.000 ton hulpgoederen overgevlogen naar Noord-Albanië en werden 1.778 vluchtelingen door de lucht naar veiliger oorden gebracht. Naast ondersteuning van de humanitaire acties werden op de thuisbasis Farke bij Tirana een aantal oude, in de weg staande helikopters door de lucht vervoerd naar een nieuwe locatie. Het totaal aantal vluchten met de Nederlandse Chinook-helikopters in Albanië bedraagt inmiddels 208. In de afgelopen dagen is de verhuizing van het helikopterdetachement van Macedonië (Petrovac) naar Albanië (Farke) afgerond. In Macedonië werden in totaal 151 vluchten uitgevoerd. Omdat nu vanaf één locatie kan worden geopereerd, zal het aantal luchtmachtmilitairen in Albanië mogelijk iets worden teruggebracht.

Koninklijke Landmacht:
Albanië - Gisteren is begonnen met het opzetten van een klein stafelelement van zo'n 50 marine- en landmachtmilitairen (inclusief enkele Belgische militairen) in Kukes. Deze vooruitgeschoven post van 'Task Force Romeo' zal in opdracht van de NAVO en in samenwerking met de UNHCR het vervoer van vluchtelingen vanuit deze Noord-Albanese stad naar het zuiden coördineren. Naar verwachting wordt medio deze week met dit werk begonnen. De bedoeling is zo'n duizend vluchtelingen per dag te vervoeren. Naast de Belgisch/Nederlandse transportcapaciteit zullen ook Italiaanse en Albanese voertuigen ingezet kunnen worden.

De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert bijna dagelijks hulptransporten uit. Tot nu toe heeft de eenheid achttien van deze transporten uitgevoerd. Het geniepeloton werkt momenteel aan diverse projecten in en bij Dürres, waaronder een toegangsweg naar een vluchtelingen kamp in Hamallai.

Koninklijke Marine:
Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam zal vanaf vandaag haar logistieke ondersteunende activiteiten voor de kust van Albanië voortzetten.

Het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong voert patrouille-taken uit in de nabijheid van Dürres.

De beveiligingseenheid van het Korps Mariniers is voor de volgende taken ingezet:

- Beveiliging hoofdkwartier 'Albanian Forces' (HQ AFOR)
- Beveiliging basiskamp en hoofdkwartier Nederlands/Belgische eenheden

- Bemannen 'ladingbehandelingscel' om binnenkomend materieel in kaart te brengen

- Bemannen (samen met landmachtmilitairen) van een vooruitgeschoven hoofdkwartier in Kukes (zie ook informatie Koninklijke Landmacht)

Eén Lynx-helikopter van Hr.Ms. Rotterdam is beschikbaar ter ondersteuning van de commandant 'Netherlands Joint Taskforce' (CNLJTF) en eventueel ten behoeve van spoedeisende evacuaties (gewondentransport etc.).

17 mei 99 15:27

Deel: ' Achtergrondbriefing Defensie inzake Kosovo-acties '




Lees ook