P E R S B E R I C H T

Groot aantal stoppers houdt nog steeds vol
Millenniumactie 'Dat Kan Ik Ook' helpt bij stoppen-met-roken
Den Haag, 31 maart 2000 -- Het succes van de stoppen-met-roken-recordpoging rond de millenniumwissel gaf het al een beetje aan: roken in de nieuwe eeuw is uit. De vakgroep communicatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen heeft in opdracht van Stivoro onderzocht hoeveel procent van het recordaantal stoppers na zes weken nog steeds niet rookt. In tegenstelling tot 'reguliere' stoppogingen blijkt dat maar liefst 30% nog steeds volhard in hun stoppoging. Bijzonder, omdat dit percentage gebruikelijk rond de 23% ligt.

Behalve dat de communicatiewetenschappers hebben onderzocht hoeveel mensen het roken nog steeds achterwegen laten, hebben ze onderzocht welke hulpmiddelen de stoppers hebben gebruikt. Al snel werd duidelijk dat de stoppen-met-roken-actie 'Dat Kan Ik Ook' meer dan een goede zet was in de goede richting. Maar liefst 90% van de stoppers had gehoord van de campagne. Een kwart gaf ook toe dat de recordpoging een stimulerende rol speelde.

Recordpoging
De millenniumactie 'Dat Kan ik Ook' was een gezamenlijk initiatief ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). De actie bestond onder andere uit een recordpoging, die zoveel mogelijk rokers moest motiveren om in de nieuwe eeuw te stoppen met roken. En dat bleek te werken: nooit eerder namen zoveel mensen (800.000) zich voor rond de jaarwisseling te stoppen met roken.
Telefonische counseling
Vanaf vorig jaar december konden potentiële stoppers bellen met het speciale telefoonnummer (0900-9390) en persoonlijke ondersteuning aanvragen. Andere ondersteuning konden zij krijgen via een advies op maat of door mee te doen aan een speciale cursus stoppen-met-roken. Het 0900-9390 nummer is overigens ook nu nog steeds bereikbaar ter ondersteuning van de stoppers. Zelfs voor hen die nu nog een stoppoging willen ondernemen.

////

Deel: ' Actie 'Dat Kan Ik Ook' helpt bij stoppen-met-roken '
Lees ook