Stichting Wakker Dier

Persbericht - KNUFFELS VOOR DIERVRIENDELIJKE CONSUMENT

4 oktober 2001

Met een ludiek actie bij een grote supermarkt motiveerden tientallen actievoerders van Wakker Dier en de Sophia-Verreniging tot Bescherming van Dieren het winkelend publiek om diervriendelijk in te kopen. Met foldermateriaal werd publiek voorgelicht.
Actievoerders van de dierenbeschermingsorganisaties Wakker Dier en de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren houden vandaag een ludieke actie tegen de bio-industrie. De actie vindt plaats bij de Albert Heijn op de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam. Vanaf 16.00 uur wordt al het winkelend publiek opgeroepen om diervriendelijk in te kopen. Publiek dat diervriendelijk inkoopt, dus vegetarische produkten of diervriendelijk scharrel- en biologisch vlees koopt krijgt als kado een pluche varkentje mee naar huis. Op deze manier wordt het publiek gestimuleerd geen bio-industrievlees te kopen. De actie is een onderdeel van een grote publieks-voorlichtingscampagne tegen de bio-industrie. Eerder werd actie gevoerd bij supermarkten in Utrecht en Rotterdam.

Werelddierendag
Op werelddierendag wordt het winkelend publiek opgeroepen stil te staan bij het lot van de dieren in de bio-industrie. In Nederland worden ieder jaar ruim 550 miljoen dieren vetgemest in de bio-industrie. Dat zijn er meer dan 1 miljoen per jaar. Deze dieren hebben een leven achter de rug in kleine donkere hokken, zonder afleiding of beweging. Zo worden varkens binnen 6 maanden vetgemest tot 100 kilo met een maximale ruimte van 1 m2 per dier. Ook is het nog steeds mogelijk zeugen (moederdieren) in kooien te houden waarbij bewegen helemaal is uitgesloten. Gevolgen zijn ziekten, angst, stress, en gestoord gedrag zoals kannibalisme. De bio-industrie tast niet alleen het welzijn en de gezondheid van dieren aan (zoals varkenspest, kippengriep, BSE of MKZ). Ook het gevaar voor de gezondheid van de mens (bij samonella of gekke koeien ziekte) en het milieuprobleem (mest) zijn gevolgen van de huidige intensieve veeteelt. Dit terwijl er alternatieven voorhanden zijn zoals de dier-, mens- en milieuvriendelijke biologische veeteelt.


-Einde persbericht -
Voor meer informatie kunt u bellen met:

Stichting Wakker Dier;
Matthéüs Bleijenberg, 020- 4638924 of Mobiel: 0614-683812

Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Simone de Maat, 020-623 61 67

Deel: ' Actie Stichting Wakker Dier bij een Amsterdamse Albert Heijn '
Lees ook