Donderdag eerste stakingsacties bij gemeenten

13 april 1999

Landelijke actiemanifestatie in Sportpaleis Ahoy in Rotterdam

Donderdag 15 april 1999 organiseren de bonden voor gemeentepersoneel de eerste hardere acties in het kader van het ontstane CAO-conflict. Enkele duizenden werknemers komen in actie en gaan naar de landelijke protestmanifestatie in Sportpaleis Ahoy in Rotterdam.

Tijdens de manifestatie informeren de onderhandelaars van de drie organiserende bonden de actievoerders over het vastlopen van de onderhandelingen met het College voor Arbeidszaken van de VNG.

Inmiddels zijn bij diverse gemeenten stakingen aangezegd. Onder andere bij de gemeenten Woerden, Purmerend en Hoorn wordt gestaakt bij alle diensten en afdelingen.

Ook de medewerkers van de veegdienst van de reinigingsdienst in Utrecht staken donderdag voor 24 uur.

Bij de gemeenten Vlaardingen en Schiedam wordt door de brandweer een zondagsdienst gedraaid. Dat houdt in dat in geval van calamiteiten kan worden uitgerukt, maar dat geen onderhoud en training plaatsvindt.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ruim 180.000 werknemers bij de gemeenten zijn eind maart volledig vastgelopen. De bonden eisen in het kader van een eenjarige CAO 4,5 procent voor een verhoging van de lonen en de eindejaarsuitkering. Het laatste bod van de gemeenten kwam uit op 5 procent voor twee jaar, oftewel ruim 2 procent per jaar. Dat bod was voor de bonden volstrekt onvoldoende. Daarnaast eisen de bonden onder andere betaald zorg- en calamiteitenverlof, een seniorenregeling die beter aansluit bij de nieuwe pensioenregeling, aanpak werkdruk, verbetering vakbondsfaciliteiten en verbetering positie uitzendkrachten.

Inlichtingen:

ABVAKABO FNV/NOVON: G. Veth, voorlichter

CFO CNV-bond: D. de Geus,

CMHF: mevr. M. Busscher, voorlichter

Deel: ' Actiemanifestatie gemeentepersoneel in Sportpaleis Ahoy '
Lees ook