CORDAID


SHO Samenwerkende Hulporganisaties

Persbericht, 18 maart 2003

Actieweek publieke omroepen voor Afrika succes
Tussenstand extra opbrengsten: 1,5 miljoen Euro

De actieweek van de publieke omroepen in samenwerking met de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), gehouden van 3 tot en met 10 maart jl., heeft tot nu toe een extra bedrag van ongeveer 1,5 miljoen Euro opgeleverd. Hiermee komt de voorlopige stand van giro 555 voor de actie 'Help hongerend Afrika nu' op ruim 11 miljoen Euro. Van dit bedrag is 5 miljoen Euro afkomstig van Staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.

In navolging van de initiatiefnemers van het eerste uur, de omroepen EO en KRO, is er bij de publieke omroepen veel aandacht besteedt aan Afrika. De gehele week zijn er reportages en gesprekken met deskundigen over de problematiek in Afrika uitgezonden en bij bijvoorbeeld VARA's Ontbijtradio konden luisteraars de hele week bieden voor hun favoriete plaat. Op TV brachten 2 Vandaag en Netwerk reportages over het werk van de SHO en de nood in Ethiopië en bijvoorbeeld Het Elfde Uur had studiogasten over Afrika. De spot van de SHO is zowel bij de publieke als de commerciële omroepen opnieuw uitgezonden en de SHO hebben de actieweek verder ondersteund met een landelijk advertentie campagne.

Vanaf zomer 2002 hebben de SHO aandacht gevraagd voor de voor de nijpende voedselsituatie in Zuidelijk Afrika en in december 2002 startte een campagne voor giro 555. Naast Zuidelijk Afrika werd de actie tevens uitgebreid naar landen in de Hoorn van Afrika. Momenteel is de situatie in Ethiopië en Eritrea het meest urgent. Ruim 11 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika worden met de honger bedreigd en zijn volledig afhankelijk van voedselhulp. Niet eerder trof een droogteperiode in het land zo'n uitgestrekt gebied. De situatie in Zuidelijk Afrika lijkt zich te stabiliseren. Door grootschalige hulpverlening is een groot sterven voorkomen. Maar veel mensen zijn nog immer volledig afhankelijk van voedselhulp en net als in de Hoorn van Afrika is het distribueren van voedsel alleen niet voldoende. Er is veel geld nodig voor rehabilitatie en wederopbouw. Mensen zijn door hun reserves heen en hebben alles verkocht om maar te overleven. Het is verder van groot belang dat wordt geïnvesteerd in ontwikkeling van moderne landbouwmethodes. Een groot probleem blijft de aids-epidemie waardoor de weerbaarheid van mensen ernstig is aangetast.

De actieweek heeft de hongersnood opnieuw bij het Nederlandse publiek onder de aandacht gebracht.

Einde
persbericht

Deel: ' Actieweek publieke omroepen voor Afrika succes '
Lees ook