Doorgestuurd bericht, afkomstig van TP 2000 kampagne

P E R S B E R I C H T

Vredesactivisten houden grote schoonmaak op Schotse nucleaire basis

Eindhoven, 21 juni 1999. De drie vrouwelijke activisten van de 'Trident Ploughshares 2000'-beweging die op 8 juni een grote ontwapeningspoging ondernamen op het drijvend laboratorium van
marine basis Coulport in
Schotland, kwamen op 17 juni voor in Dunoon Sheriff Court. Hier werd de aanklacht tegen hen gedefinieerd, waarbij gerefereerd werd aan een schadesom van 99.0000 Pond, wat neerkomt op 316.800 gulden.

Op dinsdag 8 juni waren de vredesactivistes Angie Zelter (49) uit Engeland, Ellen Moxley uit Schotland en Ulla R der uit Denemarken, aan boord gegaan van de 'Maytime', een drijvend laboratorium dat de "sonar- onzichtbaarheid" van de Britse nucleaire onderzeeers test. Ze hielden grote schoonmaak in het laboratorium door materiaal in het loch (meer) te gooien. De drie zijn beschuldigd van vandalisme, voor een schade van 30.000 Pond (=f 96.000,-). Dit bedrag refereert aan de schade die is aangebracht aan een lier, controle-panelen, een antenne en het raam van de controlekamer. De tweede beschuldiging luidt diefstal door in het water gooien, voor een bedrag van 69.000 Pond (=f 220.800,-). Hiermee wordt bedoeld de computers, andere elektronische apparatuur, componenten, handleidingen en andere documentatie die de vrouwen overboord hebben gegooid.

Een van de voorwaarden om op borgtocht vrij te worden gelaten, was een overeenkomst dat de vrouwen tussentijds niet nogmaals eenzelfde actie zouden ondernemen. Zij waren bereid daarmee akkoord te gaan wanneer ontwapeningsactiviteiten door de rechtbank niet gezien zouden worden als een misdaad. De rechtbank weigerde het met deze stelling eens te zijn, dus zijn de vrouwen nu terug gebracht naar de Cornton Vale vrouwengevangenis in Schotland. Hoewel de rechtszaak plaats moet vinden binnen 110 dagen, is er nog geen datum vastgesteld.

De Nederlandse Marjan Willemsen (22, Gemert), lid van de internationale campagne Trident Ploughshares 2000 liet in haar kommentaar op de borgtocht weten: ,,In de toekomst zal worden teruggekeken op deze gebeurtenissen, en zullen we allemaal verbaasd zijn dat er ooit ook maar enige twijfel was binnen het juridische systeem, dat nucleaire wapens illegaal zijn. Of dat er ooit twijfel heeft kunnen bestaan over de legale en bovenal morele aspecten van wat deze vrouwen hebben gedaan.''

Trident Ploughshares 2000 is een internationale campagne waarin 124 mensen uit verschillende landen waaronder Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Nederland, Schotland en de Verenigde Staten, een verklaring hebben getekend waarin staat dat ze op een vreedzame, geweldloze en open wijze zullen proberen het Britse kernwapensysteem voor het jaar 2000 te ontmantelen. De campagne wordt verder gesteund door organisaties uit nog meer landen, alsmede door parlementsleden en bekende mensen. Zie voor een overzicht de TP 2000 homepage.

In Nederland kwam de TP2000 campagne al eerder in het nieuws door de ontwapeningspoging van de Nederlandse Krista van Velzen Prinsenbeek), die vorig jaar augustus zwemmend naar de Trident onderzeeer op weg was, en door Marian Willemsen (Gemert), die in februari van dit jaar heeft vastgezeten voor een blokkade van de marinebasis Faslane.

Noten voor de pers:

Contacten voor de Trident Ploughshares 2000-campagne zijn:

David Mackenzie: 0044-1324.880744 of mobiel: 0044-7775711054, of Jane Tallents: 0044-1436.679194

In Nederland kunt u contact opnemen met Marian Willemsen: 0492-363762

Het volledige (Engelstalige) verhaal geschreven door Ellen Moxley vanuit de gevangenis, HI-8 opnames en stills zijn verkrijgbaar via TP 2000; David Mackenzie of Jane Tallents.
TP 2000 website: "http://www.gn.apc.org/tp2000"

Voor informatie over de 'Maytime', het drijvend laboratorium zie DERA website: "http://www.dra.hmg.gb/dera.htm"

Voor informatie over (acties tegen) kernwapens in Nederland, alsmede over de deelname van Nederlandse vredes-activisten aan de ontwapeningsacties in Schotland zie de website: http://www.ddh.nl/vrede

Deel: ' Activisten houden schoonmaak op Schotse nucleaire basis '
Lees ook