Gemeente 's-HertogenboschActiviteiten vrijwilligersbeleid

do 23 augustus 2001

2001 is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Vrijwilligers. De gemeente wil een aantal activiteiten organiseren die uiting geven aan de waardering die de gemeente heeft voor vrijwilligers:

Vrijwilligersmanifestatie

Vorig jaar heeft de gemeente een vrijwilligersmanifestatie georganiseerd. Ongeveer 3000 vrijwilligers zijn in het Theater aan de Parade ontvangen door het gemeentebestuur en in het zonnetje gezet. De vrijwilligers hebben deze dag ervaren als een welkome blijk van waardering voor de inzet die zij leveren. Vanwege het succes organiseert de gemeente opnieuw een vrijwilligers-manifestatie. Deze zal als feestelijke afsluiting van het Internationaal Jaar van de Vrijwilligers plaatsvinden op

zaterdag 12 januari 2002.

Prijs actief burgerschap

Als blijk van waardering wordt tijdens de manifestatie voor het eerst een Prijs Actief Burgerschap uitgereikt aan een vrijwilligers-organisatie. U kunt vrijwilligersorganisaties, voorzien van een motivatie, voordragen voor de prijs (sturen aan: Gemeente s-Hertogenbosch, mw. G. Dimmendaal, afdeling Welzijn, Postbus 12345, 5200 GZ). Later dit jaar plaatsen we hiervoor nog een oproep in de Bossche Omroep. Een jury bestaande uit prominente Bosschenaren die verschillende geledingen en doelgroepen vertegenwoordigen, selecteert de vrijwilligersorganisatie van het jaar. De prijs bestaat uit een aandenken en een bedrag van 5.000,- ( 2.268,90) dat de winnende vrijwilligersorganisatie naar eigen inzicht mag besteden.

Onderzoek ondersteuningsbehoeften vrijwilligers(organisaties)

Om inzicht te krijgen in de ondersteuningsbehoeften van vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers laat de gemeente een onderzoek uitvoeren dat heel concreet de knelpunten in kaart moet brengen. Op basis van dit onderzoek kunnen voorstellen voor facilitering worden ontwikkeld.

Deze worden verwerkt in een plan van aanpak. Dit plan wordt opgesteld door de Werkgroep Vrijwilligers. Hierin zitten 15 vrijwilligers(organisaties) uit verschillende geledingen en medewerkers van de gemeente. De werkgroep streeft ernaar om aan het eind van dit jaar een plan van aanpak aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.Plaatsen van een urilift in de binnenstad

do 23 augustus 2001

De afdeling Beheer Openbare Ruimte start op donderdag 23 augustus 2001 met het plaatsen van een urilift op de Parade. In de binnenstad blijft het wildplassen een probleem. Met name op en rondom de Parade waar zich een concentratie van horecagelegenheden bevindt. In december 2000 is besloten toiletvoorzieningen terug te brengen in de binnenstad. Op dit moment zijn uitsluitend openbare toiletten te vinden in de parkeergarages in de binnenstad.

De Urilift

Het is een geheel uit roestvaststaal opgetrokken eigentijds cylindervormig urinoir, die aan drie mannen tegelijkertijd de mogelijkheid biedt een "kleine" behoefte te doen. Hij wordt "in bedrijf gesteld" voornamelijk in het weekend vanaf ongeveer 22.00 uur tot één uur na sluitingstijd van de horeca zaken. Ook wordt de Urilift bij evenementen en bij drukte op doordeweekse dagen ingezet. Door middel van een hydraulisch systeem is het nu technisch mogelijk geworden om de installatie volledig in de grond te laten verdwijnen, en pas wanneer het nodig is, omhoog te halen. De bediening van de voorziening wordt door Stadstoezicht of door een medewerker van een horeca zaak verzorgt. De Urilift is zelfreinigend, zodat er geen ongewenste luchtjes ontstaan en is direct aangesloten op de riolering. De constructie is vorstbestendig. Storingen worden door de leverancier binnen 24 uur opgelost.

Deel: ' Activiteiten vrijwilligersbeleid en plaatsen van urinelift '
Lees ook