Rijksmuseum van Oudheden

September 1999
Activiteitenoverzicht 1999 - 2000 Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt gedurende 1999 en 2000 een deel van zijn expositieruimte, maar blijft geopend. Naast de vaste presentatie 'Archeologie van Nederland' biedt het museum de komende periode zes tijdelijke tentoonstellingen en allerlei activiteiten. Tijdelijke tentoonstellingen 1999 - 2000
Mummies! Tot eind 1999
Alles over mummies uit het Oude Egypte: van griezelobject tot mens. Een tocht door het Egyptische dodenrijk, met aandacht voor mummificatietechniek en de religieuze en sociale aspecten van dit opmerkelijke gebruik uit de Egyptische oudheid.

! Actie Romein ! Tot eind 1999
'Doe-en-voel'-tentoonstelling, vooral voor kinderen. Spelenderwijs kennis maken met de Romeinen in Nederland. Voelen, ruiken, zien, horen en samen met een Romeins jongetje op stap in de Romeinse tijd: in de stad, op de markt en op school.

Antiek toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden Tot eind 1999 Sfeervolle overzichtstentoonstelling van het mooiste uit het Rijksmuseum van Oudheden. Op reis langs de kusten van de Middellandse Zee, door het Oude Egypte en Nabije Oosten en via de Grieks-Romeinse wereld naar Romeins Nederland.

Who's Afraid of Ancient Blue? Tot eind 1999
Egyptische grafbeelden, Romeinse torso's en andere monumentale beeldhouwkunst in een overweldigend en sfeervol decor rond de Egyptische Isis-tempel uit Taffeh. Een moderne lichtshow geeft de beelden weer kleur. Voor de verwende museumbezoeker die wil genieten van de serene schoonheid van beeldhouwkunst uit de oudheid.

NIEUW Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan 19 november 1999 t/m 19 maart 2000
Een kostbare collectie van voornamelijk gouden en zilveren kunstvoorwerpen uit het Oude Egypte, Nabije Oosten en de Klassieke Wereld. Vanuit de gedachte dat schoonheid de ziel inspireert bijeengebracht door mevrouw Mihoko Koyama, de oprichtster van het Japanse MIHO MUSEUM.

NIEUW Asterix en Europa
16 maart 2000 t/m 1 oktober 2000
Een leuke en leerzame tentoonstelling over Europa ten tijde van het Romeinse Rijk, met als rode draad de stripverhalen van Asterix. Archeologische voorwerpen, reconstructies en multi-media geven een beeld van de enorme invloed die het Romeinse Rijk uitoefende op de geschiedenis en de culturen van het Europese continent. Vaste presentatie
Afdeling Archeologie van Nederland
Een reis door de tijd, vanaf 250.000 jaar geleden. De enige plaats ter wereld waar een samenhangend verhaal over de bewoningsgeschiedenis van het huidige Nederland wordt verteld. Tentoonstellingen in het buitenland
Life and Death under the Pharaohs
Gustav-Lübcke-Museum (Hamm, Duitsland), t/m 17 oktober 1999; Fernbank Museum of Natural History (Atlanta), 2 november 1999 t/m 5 september 2000. Een reizende tentoonstelling over cultuur, religie, farao's en het dagelijks leven in het Oude Egypte. Deze tentoonstelling trok sinds 1997 462.000 bezoekers in Japan en 500.000 in Nieuw Zeeland en Australië.

Ancient Lives. Artefacts from Greece, Etruria and Rome from the National Museum of Antiquities in Leiden Australian Museum, Sydney (Australië) t/m 29 augustus; National Wool Museum, Geelong (Australië)11 september t/m 7 november; Museum of New Zealand, Te Papa Tongarewa (Nieuw Zeeland) 20 november 1999 t/m 23 januari 2000; Queensland Museum, Brisbane (Australië) 5 februari t/m 2 april 2000; Western Australian Museum Perth (Australië), 15 april t/m 11 juni 2000; Art Gallery of South Australia, Adelaide (Australië) 24 juni t/m 20 augustus 2000. Over religie, het leger en het leven van alledag in het oude Griekenland, Etrurië en Rome. Lezingen
Jonge onderzoekers aan het woord: Iedere tweede dinsdag van de maand geeft een jonge Nederlandse onderzoeker in het museum een lezing. Aanvang 20.00 uur
Plaats de centrale hal met de Egyptische tempel uit Taffeh, of in de lezingenzaal op de tweede verdieping, via de achteringang van het museum, Papengracht 29 Kosten ? 2,50 (RoMeO-leden gratis)

14 sept. Kinder delijt, middeleeuws speelgoed in de Nederlanden Dr. Annemarieke Willemsen, conservator Middeleeuwen, Rijksmuseum van Oudheden Uit de Middeleeuwen is veel kinderspeelgoed bekend, gevonden bij opgravingen of afgebeeld op kunstwerken. Dit speelgoed geeft een mooi en nieuw beeld van kinderen in de Middeleeuwen, die geen miniatuurvolwassenen waren, zoals algemeen beweerd.

12 okt. Op zoek naar het oeuvre van Egyptische artiesten Drs. Marcel Maree, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Egyptologie aan de Universiteit Leiden Maree spreekt over zijn promotieonderzoek dat zich richt op de precieze datering van duizenden stèles, beelden en offertafels en op de methoden en werkomstandigheden van de beeldhouwers in de ateliers in het Oude Egypte, tussen 2000-1550 v.Chr. 9 nov. Want niets is beter dan baden zonder de massa, Romeinse privé-baden in Italië en Noord-Afrika Drs. Nathalie de Haan, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Klassieke Archeologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen De grote openbare badhuizen uit de Romeinse tijd zijn vermaard. Minder bekend zijn de complete badcomplexen in stadswoningen of villa's van de welgestelde Romeinen in Italië of Noord-Afrika. 14 dec. Het sprekend verleden van zwijgend goud
Drs. Remco de Maaijer, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Talen en Culturen van het Nabije Oosten aan de Universiteit Leiden De historische, politieke, economische en sociale achtergrond van de voorwerpen uit het oude Nabije Oosten in de tentoonstelling 'Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan' wordt duidelijk dankzij de spijkerschriftteksten op kleitabletten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Museumwandelingen
Iedere laatste zondag van de maand verzorgen de conservatoren van het museum rondleidingen langs bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie. N.B. De Museumwandeling van december is een week naar voren geschoven. Aanvang 14.00 uur, verzamelen voor de Egyptische tempel. Kosten Gratis bij betaald bezoek aan het museum (let op tentoonstellingstoeslagen)

26 sept. Stadscultuur in de Late Middeleeuwen
Wandeling met Annemarieke Willemsen over de afdeling Nederlandse Middeleeuwen 31 okt. Mummificatie in het Oude Egypte
Wandeling met Maarten Raven over de Egyptische afdeling 28 nov. Goud uit het oude Nabije Oosten
Wandeling met Peter Akkermans over de tentoonstelling 'Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan' 19 dec. Hoogtepunten in de Griekse en Romeinse beeldhouwkunst Wandeling met Ruurd Halbertsma over de Griekse afdeling Opgravingsprojecten in het buitenland
NIEUWS Tell Sabi Abyad (Syrië) Archeologen vertrekken voor blootleggen laatste deel Assyrisch fort Op 28 augustus aanstaande vertrekt een internationaal opgravingsteam van het Rijksmuseum van Oudheden voor het twaalfde achtereenvolgende jaar naar Noord-Syrië. De 27 archeologen zullen onder leiding van dr. Peter Akkermans, conservator afdeling Nabije Oosten, Tell Sabi Abyad (Arabisch voor de 'Heuvel van de Witte Jongen') onderzoeken op resten van prehistorische (6000 v.Chr.) en Assyrische bewoning (13de eeuw v.Chr.). Dit jaar zal het laatste onopgegraven deel van een 13de eeuws fort worden blootgelegd. Het team hoopt hier of opslag- en werkplaatsen of een soort luxe paleisruimte aan te treffen. Verder is de hoop gevestigd op een groot kleitablettenarchief. Voor het eerst zal er ook een restauratrice van het museum aanwezig zijn op de opgraving. Voor onderzoek in Nederland maakt zij afdrukken van de kleitabletten. Ook werkt zij aan de conservering van de gevonden bronzen voorwerpen. De campagne wordt gefinancieerd door het museum, het Syria Shell Petroleum Development B.V. in Damascus en enkele particulieren. In 1998 werden ruim 130 kleitabletten en een goudschat gevonden. De campagne loopt van 28 augustus tot begin november 1999. Peter Akkermans is aanwezig in het museum van 25 tot 27 augustus en weer terug van de opgraving vanaf 16 november. Voor meer informatie en interviews: afdeling PR en Communicatie: 071-516 31 64.

Sakkara (Egypte)
Vanaf 1975 loopt in Sakkara een archeologisch onderzoeksproject van het museum, sinds 1998 uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. Vanuit het museum ligt de leiding in handen van dr. Maarten J. Raven, conservator afdeling Egypte. Naar verwachting wordt tijdens de komende campagne de bovengrondse reconstructie van de grafkamer van Maya, de schatkistbewaarder van Toetanchamon opgeleverd. In 1999 zijn verschillende graven met mummiekisten aangetroffen. De campagne loopt van januari tot maart 2000.
Kinderactiviteiten

* Elke korte vakantie (voorjaarsvakantie, meivakantie, herfstvakantie en kerstvakantie) zijn er extra activiteiten voor kinderen rond de tijdelijke tentoonstellingen.
* Egyptische en Romeinse verjaardagspartijtjes (reserveren 071-516 31 78). Overige activiteiten
NIEUW KKEP Arche_Vision
23 t/m 26 september 1999
In de vernieuwde museumzalen wordt het kunstproject 'KKEP Arche_Vision' gepresenteerd. Deze media-installatie is door het 'cross media' kunstenaarsduo KKEP uit Amsterdam voor het museum ontworpen in het kader van de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst. Het kunstproject is een weergave van de archeologie van de toekomst, waarbij de museumbezoeker zelf de hoofdrol speelt.

Nationale Wetenschapsdag
10 oktober 1999
Tijdens de Nationale Wetenschapsdag organiseren het Rijksmuseum van Oudheden en het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet een 'Determinatiedag'. Museumbezoekers kunnen mogelijk archeologische voorwerpen en oud geld laten beoordelen op echtheid en waarde door een team van deskundigen. Gratis toegang voor bezoekers die een voorwerp ter beoordeling meenemen.

NIEUW 50+ Beurs
30 september tot en met 3 oktober 1999
Dit jaar neemt het museum voor de eerste maal deel aan de 50+ Beurs & Festival in de Jaarbeurs in Utrecht, in het Kunst & Cultuur paviljoen. Beurs geopend: 10.00 - 18.00 uur. Arrangementen en zaalverhuur
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een sfeervolle zaal met de Egyptische tempel voor exclusieve diners, recepties en bijeenkomsten en verschillende vergaderzalen beschikbaar. Ook kunnen speciale, op maat gemaakte (vergader)arrangementen worden verzorgd. (info zaalverhuur: 071-516 31 30)

Algemene informatie
Rijksmuseum van Oudheden
Bezoekadres: Rapenburg 28, Leiden
Postadres: Postbus 11114, 2301 EC, Leiden
Tel. 071-516 31 63
Reserveringen groepsbezoek
en rondleidingen: 071-516 31 78
Persvoorlichting: 071-516 31 64
E-mail: info@rmo.nl
Internet: www.rmo.nl

Openingstijden di-vr 10-17 uur,
za-, zon- en feestdagen 12-17 uur
scholen ook ma 10-17 uur
Gesloten 1 jan., 3 okt., 25 dec.
Bibliotheek Papengracht 30 (di-vr 10-16 uur)

Toegangsprijzen
Volwassenen: ?7,-
6-18 jarigen: ?6,-
CJP-houders en 65+-ers: ?5,-
Vrienden en MJK-houders: gratis
Toeslag Mummies!: ?3 (incl. boekje)
Toeslag Ritueel en Schoonheid: ?7,50
Rondleidingen: ?100,-
(per uur, max. 25 pers., reserveren;
rondleidingen Ritueel en Schoonheid
per 45 min., max. 15 pers., reserveren)
Groepsbezoek: ?5,-
(min. 10 pers., reserveren)

Het museum ligt op 10 minuten loopafstand van het NS-station. Parkeergelegenheid is te vinden aan de Haagweg (gratis vervoer met pendelbusjes naar het centrum) of bij Molen De Valk.

Deel: ' Activiteitenoverzicht 1999 - 2000 Rijksmuseum van Oudheden '
Lees ook