Januari 1999
Activiteitenoverzicht 1999 van het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt gedurende 1999 een deel van zijn expositieruimte, maar blijft voor publiek geopend. Het museum biedt zijn bezoekers naast de vaste presentatie 'Archeologie van Nederland' dit jaar zes tijdelijke tentoonstellingen.

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN EN EVENEMENTEN 1999

Mummies! Wegens succes verlengd tot eind 1999.

Alles over mummies uit het Oude Egypte: van griezelobject tot mens. Een tocht door het Egyptische dodenrijk, met aandacht voor de techniek van het mummificeren en voor de religieuze en sociale aspecten van dit opmerkelijke gebruik uit de Egyptische oudheid.

! Actie Romein ! Verlengd tot eind 1999.

'Doe-en-voel'-tentoonstelling, vooral voor kinderen. Spelenderwijs kennis maken met de Romeinen in Nederland. Voelen, ruiken, zien, horen en samen met een Romeins jongetje op stap in de Romeinse tijd: in de stad, op de markt en op school (speciaal programma voor schoolklassen, zie hieronder).

Antiek toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden Verlengd tot eind 1999.

Sfeervolle overzichtstentoonstelling van het mooiste uit het Rijksmuseum van Oudheden. Op reis langs de kusten van de Middellandse Zee, het Oude Egypte en Nabije Oosten, de Grieks-Romeinse wereld en door Romeins Nederland.

Who's Afraid of Ancient Blue? Verlengd tot eind 1999.

Egyptische grafbeelden, Romeinse torso's en andere monumentale beeldhouwkunst in een overweldigend en sfeervol decor rond de Egyptische Isis-tempel uit Taffeh. Een moderne lichtshow geeft de beelden weer kleur. Voor de verwende museumbezoeker die wil genieten van de serene schoonheid van beeldhouwkunst uit de oudheid.

NIEUW Restauratie op zaal Tijdens zomervakantie 1999.

De mummiekist van Anchor, een priester in Thebe uit ca. 625 v.Chr., wordt in het museum gerestaureerd. Kijk mee over de schouder van een restaurator: vragen staat vrij.

NIEUW Schatten uit het Miho Museum uit Japan (werktitel) 19 november 1999 t/m 19 maart 2000

Een zeer kostbare collectie voornamelijk gouden en zilveren kunstvoorwerpen uit het Oude Egypte, Nabije Oosten en de Klassieke Wereld, bijeengebracht door mevrouw Mihoko Koyama, de stichtster van het Miho Museum, met de gedachte dat schoonheid de ziel inspireert.

VASTE PRESENTATIE
Afdeling Archeologie van Nederland
Een reis door de tijd, vanaf 250.000 jaar geleden. De enige plaats ter wereld waar een samenhangend verhaal over de bewoningsgeschiedenis van het huidige Nederland wordt verteld.

TENTOONSTELLINGEN IN HET BUITENLAND
Life and Death under the Pharaohs: sinds 1997 al 807.000 bezoekers
12 dec. '98 t/m 14 febr. '99 Art Gallery of South Australia (Adelaide, Australië) - 27 febr. t/m 30 april '99 Brisbane Museum (Queensland, Brisbane, Australië) - juni t/m okt. '99 Gustav Lübcke Museum (Hamm, Duitsland) Een reizende tentoonstelling over cultuur, religie, farao's en het dagelijks leven in het Oude Egypte. Deze tentoonstelling trok al veel enthousiast bezoek sinds 1997 in Japan, Nieuw Zeeland en Australië. Tot nu toe 807.000 bezoekers (in 1997 in Japan 462.600, in dec. '97 t/m jan. '98 in Nieuw Zeeland 75.000 bezoekers en vanaf febr. '98 in Australië 269.500).

Ancient Lives. Artifacts from Greece, Etruria and Rome from the National Museum of Antiquities in Leiden
24 april '99 t/m 20 aug. 2000, in Nieuw Zeeland en Australië Over de religie, het leger en het leven van alledag in het oude Griekenland, Etrurië en Rome.

OPGRAVINGSPROJECTEN IN HET BUITENLAND

* Sakkara (Egypte). Een onderzoeksproject van het RMO in samenwerking met de Universiteit Leiden, geleid door dr. Maarten J. Raven (conservator afdeling Egypte). Dit jaar wordt verder gewerkt aan de bovengrondse reconstructie van de grafkamer van Maya (schatkistbewaarder van Toetanchamon) die waarschijnlijk in 2000 wordt opgeleverd, en wordt een begin gemaakt met onderzoek naar een nieuw graf. (januari tot maart 1999)
* Tell Sabi Abyad (Syrië). Een project van dr. Peter Akkermans (conservator afdeling Nabije Oosten). Voor de elfde maal worden er opgravingen verricht naar resten van prehistorisch en Assyrische bewoning op de 'Heuvel van de Witte Jongen'. In 1998 werden ruim 130 kleitabletten en een goudschat gevonden. (augustus tot half oktober 1999)

LEZINGEN
Specialisten belichten archeologische opgravingen in binnen- en buitenland.

Aanvang: 20.00 uur, in centrale hal of de lezingenzaal op de tweede verdieping, via de achteringang van het museum, Papengracht 29. Kosten: ? 2,50 (RoMeO-leden gratis)

* dinsdag 12 januari 1999 'Opgraven in de hak van de laars' Dr. D. G. Yntema, hoogleraar mediterrane archeologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam vertelt over de opgravingen in Zuid-Italië door het Archeologisch Instituut van de Vrije Universiteit.
* dinsdag 9 februari 1999 'Opnieuw Syrië!' Dr. P.M.M.G. Akkermans, conservator van de afdeling Nabije Oosten van het RMO belicht tien jaar opgraven op 'Tell Sabi Abyad' in Noord-Syrië.
* dinsdag 9 maart 1999 'Sherlock Holmes, David Copperfield, Indiana Jones en de Steentijd in Zuid-Nederland' Drs. L.B. M. Verhart, conservator van de afdeling Nederlandse Prehistorie van het RMO over hoe spannend Steentijdonderzoek kan zijn.

* dinsdag 13 april 1999 'Nieuws uit Sakkara' Dr. R. van Walsem, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Egyptologie en Koptologie aan de Universiteit Leiden over de opgravingen die het RMO samen met de Universiteit Leiden verricht in Sakkara.
* dinsdag 11 mei 1999 'Romeinse mijlpalen' Drs. C. B. Bakker, gemeentelijk archeoloog van Den Haag spreekt over de bijzondere vondst van vier Romeinse mijlpalen in Den Haag in 1997.

MUSEUMWANDELINGEN
Iedere laatste zondag van de maand verzorgen de conservatoren van het museum rondleidingen langs bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie. Aanvang: 14.00 uur en 15.30 uur, verzamelen voor de Egyptische tempel. Kosten: Gratis bij betaald bezoek aan het museum.
* zondag 31 januari 'Vorstelijke Keizers - hoogheden in het Rijksmuseum van Oudheden' Wandeling met Ruurd Halbertsma over de Griekse en Romeinse afdeling.
* zondag 28 februari 'Beelden, rolzegels en kleitabletten' Wandeling met Peter Akkermans over de afdeling Nabije Oosten.
* zondag 28 maart 'De mooiste, grootste, dikste, duurste en kleinste voorwerpen uit de Nederlandse prehistorie' Wandeling met Leo Verhart over de afdeling Nederlandse Prehistorie.


* zondag 25 april 'Alles over Egyptische mummies' Wandeling met Maarten Raven over de Egyptische afdeling.
* zondag 30 mei 'Etruskische askisten vertellen....' Wandeling met Ruurd Halbertsma over de Etruskische afdeling.
* zondag 27 juni 'Monumentale beeldhouwkunst uit het Oude Egypte' Wandeling met Maarten Raven over de Egyptische afdeling.

KINDERACTIVITEITEN

* Elke korte vakantie (voorjaarsvakantie, meivakantie, herfstvakantie en kerstvakantie): extra activiteiten voor kinderen rond de tijdelijke tentoonstellingen.
* Egyptische en Romeinse verjaardagspartijtjes (reserveren 071-516 31 78).

ACTIVITEITEN VOOR SCHOOLGROEPEN

* Extra faciliteiten voor scholen: - het museum is op maandag exclusief voor scholen geopend - aparte ingang voor schoolgroepen - speciale inleiding door museummedewerker - educatieve mappen bij de tentoonstellingen, aansluitend op de lesmethodes in het onderwijs - een reserveringssysteem, gebaseerd op blokken van twee uur - reserveren busvervoer op aanvraag
* Speciale kortingsactie bij tentoonstellingen ! Actie Romein ! en Mummies!: Tot en met 28 februari 1999 kunnen scholen met grote korting een bezoek brengen aan de kindertentoonstelling ! Actie Romein ! of de tentoonstelling Mummies! Het busvervoer is gratis of tegen gereduceerd tarief. Er is extra begeleiding bij de tentoonstelling en een gratis lespakket voor in de klas.

ARRANGEMENTEN EN ZAALVERHUUR
Het Rijksmuseum van Oudheden verzorgt voor groepen speciale, op maat gemaakte arrangementen. Een sfeervolle zaal met Egyptische tempel is beschikbaar voor exclusieve diners, recepties en bijeenkomsten. Informatie arrangementen: 071-516 31 78 Informatie zaalverhuur: 071-516 31 30

ALGEMENE INFORMATIE
Rijksmuseum van Oudheden
Bezoekadres: Rapenburg 28, Leiden
Postadres: 11114, 2301 EC, Leiden
Tel. 071-516 31 63
Groepsreserveringen: 071-516 31 78
Persvoorlichting: 071-516 31 64
E-mail: info@rmo.nl
Internet: www.rmo.nl

Openingstijden di-vr 10-17 uur,
za-, zon- en feestdagen 12-17 uur
scholen ook ma 10-17 uur
Bibliotheek : Papengracht 30 (di-vr 10-16 uur) Gesloten: 1 jan., 3 okt., 25 dec.

Toegangsprijzen
volwassenen: ?7,-

6-18 jarigen: ?6,-
CJP-houders en 65+-ers: ?5,-
Vrienden en MJK-houders: gratis
toeslag Mummies!: ?3 (incl. boekje)
rondleidingen (max. 25 personen): ?100,- (per uur, reserveren: 071-516 31 78) groepsbezoek (min. 10 personen): ?5,- (reserveren: 071-516 31 78)

Het museum ligt op 10 minuten loopafstand van het NS-station. Parkeergelegenheid is te vinden aan de Haagweg (gratis vervoer met pendelbusjes naar het centrum) of bij Molen De Valk.

Deel: ' Activiteitenoverzicht 1999 Rijksmuseum van Oudheden '
Lees ook