expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

MINDEF:Actualisering deelname Kosovo-operaties

DV/PB64/99 Den Haag, 21 juni 1999

Koninklijke Landmacht:
Macedonië/Kosovo - Het aanvullend materieel van de Gele Rijders (13 Houwitsers en zo'n 200 voertuigen en 200 containers) is inmiddels in Petrovec (Macedonië) aangekomen. Dit wordt zo snel mogelijk naar het operatiegebied in Kosovo verplaatst. Het eerste konvooi met versterkingen is gisteren in Orahovac (Kosovo) aangekomen.

Vandaag is het laatste detachement van ongeveer 200 Gele Rijders naar Skopje vertrokken, om zich vervolgens naar Kosovo te begeven. De militairen van het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders (11 Afdeling Rijdende Artillerie) en de militairen van de
Mortieropsporingsradarbatterij, gelegerd op het vliegveld bij Orahovac, lopen patrouilles in het toegewezen gebied om daar de rust en orde te bewaren.

Albanië - Gisteren zijn door de landmacht weer hulptransporten uitgevoerd. In totaal hebben Nederlandse konvooien tot nu toe 2583 ton hulpgoederen vervoerd. Daarnaast zijn door de transportcompagnie tot op heden in totaal 6021 vluchtelingen vervoerd. Nederlandse mariniers zorgen voor de beveiliging van de transporten.

Koninklijke Luchtmacht:
Secretaris-generaal Solana van de NAVO heeft in het weekeinde verklaard dat er een definitief einde is gekomen aan de NAVO-bombardementen, omdat de Servische terugtrekking is afgerond. Eerder waren de bombardementen al opgeschort.

De inzet van de F-16's die vanaf de vliegbasis Amendola in Italië opereren geschiedt momenteel onder de vlag van de NAVO-operatie 'Entry-in-Force'. In het kader hiervan voeren bewapende F-16's vluchten uit op de Balkan, terwijl op de grond een aantal toestellen gereed staan om indien nodig in actie te komen. In de afgelopen dagen vlogen de Nederlandse F-16's vier patrouillevluchten. De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels in totaal 1.315 missies uitgevoerd.

Inzet overige toestellen - De afgelopen dagen is één vlucht met een C-130 Hercules uitgevoerd ten behoeve van de operaties op de Balkan. Het aantal vluchten met de C-130 Hercules en Fokker 60 transportvliegtuigen komt daarmee op 100. De KDC-10 tankers zijn ook eenmaal ingezet voor de NAVO-operaties. Het totale aantal vluchten met de KDC-10 blijft derhalve staan op 132 missies.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht in Albanië heeft woensdag drie vluchten gemaakt. In totaal heeft het Nederlandse Chinook-detachement in Albanië inmiddels 345 vluchten uitgevoerd.

Deel: ' Actualisering Nederlandse deelname Kosovo-operaties '
Lees ook