Ministerie van Defensie


Persbericht

Actualisering informatie Nederlandse deelname Kosovo-operaties

DV/PB63/99

Den Haag, 18 juni 1999

Koninklijke Landmacht:
Macedonië/Kosovo - De militairen van het Vuurmondpeloton van de Gele Rijders (11 Afdeling Rijdende Artillerie) en de militairen van de Mortieropsporingsradarbatterij lopen nog steeds patrouilles in het hen toegewezen gebied, om daar de rust en orde te bewaren. Zij zijn gelegerd op het vliegveld bij Orahovac (Kosovo).

Het aanvullend materieel van de Gele Rijders (13 Houwitsers en zo´n 200 voertuigen en 200 containers) is inmiddels deels in Macedonië aangekomen. Dit wordt zo snel mogelijk naar het operatiegebied in Kosovo verplaatst. Het nog uit te zenden personeel reist in twee groepen via de Macedonische hoofdstad Skopje naar Kosovo. Zo is vanmorgen (18/6) een logistiek detachement van ongeveer 200 militairen per vliegtuig uit Nederland vertrokken, terwijl maandag (21 juni) om 13.00 uur het laatste detachement van ongeveer 200 Gele Rijders af zal reizen.

Albanië - Gisteren zijn door de landmacht weer hulptransporten uitgevoerd. In totaal hebben Nederlandse konvooien tot nu toe 2512 ton hulpgoederen vervoerd. Het aantal vervoerde vluchtelingen staat nog steeds op 6021. Nederlandse mariniers zorgen voor de beveiliging van de konvooien.

Koninklijke Luchtmacht:
De inzet van de F-16's die vanaf de vliegbasis Amendola in Italië opereren geschiedt momenteel onder de vlag van de NAVO-operatie 'Entry-in-Force'. In het kader hiervan voeren bewapende F-16's vluchten uit op de Balkan, terwijl op de grond een aantal toestellen gereed staan om indien nodig in actie te komen. Donderdag vlogen de Nederlandse F-16's acht patrouillevluchten. De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels in totaal 1.311 missies uitgevoerd.

Inzet overige toestellen - Gisteren is één vlucht met een C-130 Hercules uitgevoerd. Het aantal vluchten met de C-130 Hercules en Fokker 60 transportvliegtuigen komt daarmee op 99. De KDC-10 tankers zijn gisteren niet ingezet voor de NAVO-operaties. Het totale aantal vluchten met de KDC-10's blijft derhalve staan op 131 missies.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht in Albanië heeft woensdag drie vluchten gemaakt. In totaal heeft het Nederlandse Chinook-detachement in Albanië inmiddels 332 vluchten uitgevoerd.

Koninklijke Marine en -Marechaussee:

- Geen bijzonderheden

Deel: ' Actualisering Nederlandse deelname Kosovo-operaties '
Lees ook