Actueel: Het Gouden Boekje voor de Gewrichten

Gewrichtsklachten vergen nieuwe aanpak

GENDRINGEN, 20050922 -- Pijnstillers bieden uiteindelijk geen oplossing bij gewrichtsklachten. Sterker: ze kunnen gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. 'Het is tijd nieuwe wegen te bewandelen', stelt dr. Gert Schuitemaker in Het Gouden Boekje voor de Gewrichten dat vandaag is verschenen.


Pijnstillers zijn ernstig in opspraak geraakt. Afgelopen juni vestigde een Brits onderzoek opnieuw de aandacht op het verband tussen pijnstillers en hart- en vaatziekten. Ibuprofen, een van de meest gebruikte niet-sterodale, anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zou bij regelmatige inname het risico op een hartaanval sterk verhogen.
Het was de tweede keer in korte tijd dat pijnstillers negatief in de schijnwerpers stonden. Vanaf september 2004 dicteerden de zogenaamde COX-2 remmers het nieuws, nadat pijnstiller Vioxx van de markt was gehaald omdat een verband was geconstateerd met hartinfarcten en beroerten.
Anno 2005 vinden steeds minder mensen pijnstillers een vanzelfsprekende optie bij gewrichtsklachten. De patint is mondiger en kritischer geworden en zoekt zlf naar verlichting van zijn klachten, onder meer via de elektronische snelweg. Maar wie helpt bij ingewikkelde afwegingen? De huisarts lijkt het overzicht kwijt en weet steeds minder van steeds meer. De medisch specialist weet op zijn beurt steeds meer van steeds minder.

Mensen die op zoek zijn naar verlichting van hun gewrichtsklachten, zijn daarom niet te benijden. Zij bevinden zich als het ware op een rotonde met diverse afslagen. De vraag is alleen: welke afslag is de beste? Wie blindelings wil afgaan op het advies van de (huis)arts, hoeft dit nieuwe boek niet te lezen. Het is geschreven voor mensen die de moed hebben om te twijfelen. Gert Schuitemaker probeert hen te ondersteunen en verkent daartoe nieuwe en bekende wegen die kunnen leiden tot preventie en verlichting van gewrichtsklachten, zoals artrose en reumatode artritis.
Uiteraard blijft het raadzaam anderen te betrekken bij beslissingen rond ziekte en gezondheid. De lezer kan dit boekje daarom gerust meenemen naar de spreekkamer en zijn dilemma's voorleggen. Het Gouden Boekje voor de Gewrichten is niet alleen een verzameling van mogelijke routes naar herstel, maar tegelijk een brug naar de behandelend arts. Uiteindelijk bepaalt de patint echter zlf welke aanpak hij kiest en wat het beste past bij zijn klacht, levensinstelling en (financile) draagkracht.

Dr. Gert E. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij is voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto) en hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding.
Het Gouden Boekje voor de Gewrichten. Eerst voeding, dan medicijnen.
Gert Schuitemaker, Ortho Communications & Science, Gendringen, prijs 11,50
ISBN 90-76161-09-7

Deel: ' Actueel Het Gouden Boekje voor de Gewrichten '
Lees ook