Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwolle, 31 augustus 2001

Ademloos van Marianne Witvliet beste christelijke kinderboek 2000

ZWOLLE Ademloos van schrijfster en illustrator Marianne Witvliet (uitgeverij Den Hertog) is door de jury van "Het Hoogste Woord" uitgeroepen tot het beste christelijke kinderboek van 2000. Op zaterdag 15 september zal de prijs tijdens de CLK-beurs in de Veluwehal te Barneveld worden uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van duizend gulden en een nieuw ontworpen beeldje "Het Hoogste Woord".

Het bekroonde boek van Marianne Witvliet was afgelopen jaar het actieboek van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken in het kader van het jaarthema "Ik ken je wel!". Ademloos is volgens de jury humoristisch geschreven, de tekst is helemaal af . Net als in haar eerste boek Verboden voor vogelverschrikkers is er veel aandacht voor de natuur. Het christelijke element komt op een ongekunstelde manier ter sprake. Ondanks het onderwerp astma wordt het verhaal nergens dramatisch, maar het blijft fijngevoelig, geloofwaardig en ontroerend. De auteur, die tevens illustrator is, heeft Ademloos opgevrolijkt met humoristische en originele tekeningen. Deze illustraties vormen een opvallende eenheid met de tekst.

Bij het kiezen van de prijs "Het Hoogste Woord" bleken twee titels sterk naar voren te komen. Het waren De witte kiezel van Frans van Houwelingen (De Vuurbaak), en Ademloos . Beide boeken zijn volgens de jury integer, fijngevoelig, ontroerend en goed geschreven. Gekozen is voor Ademloos van Marianne Witvliet, vanwege het feit dat "Het Hoogste Woord" een Kinderboekenprijs is en dit boek geschikt is voor een breed lezerspubliek tussen de 9 en 14 jaar. De witte kiezel van Frans van Houwelingen is een echte jongerenroman.

In totaal werden er door de christelijke uitgeverijen 35 boeken ingestuurd. Er waren nog 4 andere jeugdboeken genomineerd. Behalve de al genoemde De witte kiezel van Frans van Houwelingen waren Vriendjes van Nettie Dees (Callenbach), Kromnagel van Erik de Gruijter (Callenbach) en Winnen van Guurtje Leguijt (Callenbach) genomineerd.

De prijs "Het Hoogste Woord" is zes jaar geleden door de Werkgroep Christelijke Kinderboeken ingesteld als stimulans voor het christelijke kinderboek. De jury noemt het verheugend om te merken dat de christelijke uitgeverijen actief zijn in het uitbrengen van spannende en aantrekkelijke kinderboeken.

Er waren dit jaar bijzonder veel boeken in de pak de boeven -categorie: lekker leesbare boeken waar kinderen veel leesplezier aan beleven, maar die zelden uitblinken in verzorgd en creatief taalgebruik. Gelukkig komen ook dit jaar een aantal boeken voor met originele thema s, zoals het leven van de eerste christenen, homofilie en hoogbegaafdheid.

De EigenWijze Kinderen kozen dit jaar voor de derde keer hun EigenWijsPrijswinnaars. Hiervoor waren 6 boeken genomineerd. In de categorie 4 tot 8 jaar werd: Spoorloos van G.W.van Leeuwen-van Haaften (Den Hertog) gekozen. Het boek Vuurstorm van André Boeder (Den Hertog) won in de categorie 9 tot 14 jaar. Beide auteurs krijgen een bedrag van 750 gulden en een originele, ingelijste foto van fotograaf Gert-Jan Koelmans. Ook de EigenWijsPrijs wordt zaterdag 15 september uitgereikt.

Opvallend is dat dit jaar alle prijzen: "Het Hoogste Woord" en de "EigenWijsPrijs" gewonnen door auteurs van uitgeverij Den Hertog.

De nieuwe inzendingen voor "Het Hoogste Woord" en de "EigenWijsPrijs" van 2002 worden tevens bekendgemaakt op 15 september in Barneveld.

Deel: ' Ademloos van Marianne Witvliet beste christelijke kinderboek '
Lees ook