Ingezonden persbericht


Adobe geeft Atmosphere Community Server vrij als extra stimulans voor 3D web ontwikkeling

Amsterdam, 21 augustus 2001 - (Nasdaq: ADBE) Adobe Systems Incorporated, marktleider op het gebied van Network Publishing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het de broncode van de Community Server en het protocol voor Adobe Atmosphere voor iedereen toegankelijk gaat maken. Hiermee krijgen ontwikkelaars toegang tot een krachtig platform voor het creëren en aanpassen van fantastische, interactieve 3D-communities op het web.

"Ontwikkelaars zijn al jaren op zoek naar een oplossing op basis van een open server," zegt Bruce Campbell van de Universiteit van Washington en voorzitter van de speciale Oworld (www.oworld.org) belangengroep van het Contact Consortium (www.ccon.org). Oworld is een ontwikkelaarsforum waarin verschillende groepen verenigd zijn die zich bezighouden met technologieën voor het creëren van een infrastructuur voor de aankomende gedeelde 3D Cyberspace. "Met deze open Atmosphere Community Server kunnen nu commerciële ondernemingen krachtige back-end databases koppelen aan virtuele werelden en 3D-ruimtes creëren voor e-commerce en onderlinge samenwerking. Wij voorzien dat tal van onderzoeksprojecten aan de universiteit, samen met onze inspanningen tot het bouwen van grootschalige op Atmosphere gebaseerde publieke virtuele omgevingen op het internet, aangestuurd zullen gaan worden door deze server."

Adobe Atmosphere is een professionele webtool voor authoring, viewing en interacting met fantastische virtuele 3D-werelden. Het omvat momenteel Atmosphere Builder, de wereldwijd gebruikte authoring-tool, Atmosphere Player, de webbrowser plug-in, en de Atmosphere Community Server, die real-time interactie mogelijk maakt met andere gebruikers in een gedeelde immersive 3D-webomgeving.

Het momentum rond Adobe Atmosphere groeit sinds de release van de publieke beta-versie in maart 2001. Tot nu toe hebben meer dan 700.000 downloads plaatsgevonden, en in een periode van amper twee weken waren meer dan 1200 unieke Atmosphere-werelden online en community-enabled. Door het vrijgeven van de broncode en het protocol van de Atmosphere Community Server kunnen ontwikkelaars dynamischer en meer community-enabled 3D-werelden op het web openen, zoals online kunstgalleries en musea, automobielshowrooms en sites voor ruimteonderzoek.

"Ik zie enorme mogelijkheden voor de gebruikers van Atmosphere. Door een aantal van de ontwikkel- en kostenbarrières weg te nemen, stelt Adobe een grote groep gebruikers (van web-professionals tot 3D-professionals en hobbyisten) in staat nieuwe toepassingen te creëren voor immersive 3D-webomgevingen," zegt Wanda Meloni, een vooraanstaand analist van M2 Research. "Behalve voor gaming kunnen immersive 3D-webomgevingen ook worden gebruikt voor een groot aantal andere interactieve toepassingen waar men doorheen kan "lopen", zoals bouwkundige presentaties, online beurzen, reisplanners, bedrijfstrainingen, customer support en opleidingen. In het verleden waren deze toepassingen alleen toegankelijk voor een beperkt aantal ontwikkelaars."

Prijzen en beschikbaarheid
De Adobe Atmosphere Open Server zal naar verwachting nog dit najaar beschikbaar zijn. De Adobe Atmosphere Public Beta is nu reeds gratis te downloaden op www.adobe.com.
Opmerking voor de redactie: Meer informatie vindt u online op www .adobe.com/pressroom

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe Systems Incorporated (www.adobe.com , www.adobe.nl , www.adobe.be) is opgericht in 1982 en bouwt veelvuldig bekroonde software-oplossingen voor Network Publishing, inclusief web, print, video, draadloze en breedband applicaties. Haar tools op het gebied van graphic design, imaging, dynamische media en authoring stellen klanten in staat visueel rijke en betrouwbare content te creëren, managen en leveren. Het hoofdkantoor van Adobe is gevestigd in San Jose, Calif., en het bedrijf is de op twee na grootste PC software-organisatie in de VS, met jaarlijkse inkomsten van meer dan $1,3 miljard.

Deel: ' Adobe geeft Atmosphere Community Server vrij '
Lees ook