Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leidschendam, 19 april 2002

Opening door oud-wielrenner
Adrie van der Poel geeft startschot 29e Landelijke Fietsdag

Op zaterdag 11 mei 2002 geeft oud-wielrenner Adrie van der Poel om 09.00 uur het officiële startschot voor de 29e ANWB / VVV Landelijke Fietsdag. Na het startsein op het Grunopark in het Groningse Harkstede kunnen de bezoekers genieten van diverse (fiets-) activiteiten. Speciaal voor de kinderen wordt er een zevenkamp georganiseerd met onderdelen als onder andere het Trapvaardig-parcours van de ANWB. Het Grunopark is ook het startpunt van één van de fietsroutes. Nieuw aan deze editie van de fietsdag is dat langs ruim 60 routes lokale Rabobanken de ravitaillering van de deelnemers gaan verzorgen.

Adrie van der Poel op Grunopark
Als wielrenner won Adrie van der Poel onder andere de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Goldrace, daarnaast droeg hij één dag de gele trui, vijf dagen de bolletjestrui en won hij nog een etappe in de Tour de France. Op zaterdag 11 mei geeft deze wielerfanaat het startschot voor de Landelijke Fietsdag op het Grunopark in Harkstede. Het Grunopark is een sport- en recreatiepark op de grens van de gemeente Groningen, met een landelijke ligging en de gezellige stad Groningen dichtbij. Gedurende deze dag vinden op het Grunopark tal van fietsactiviteiten plaats. Te denken valt aan Eric's Magic Bike show, de Theaterfiets en optredens van het Santelli kindercircus.

Routes in teken van rijke historie van dorp en stad De Landelijke Fietsdag wordt jaarlijks georganiseerd door Toerisme Recreatie Nederland (TRN) in samenwerking met de ANWB en VVV's. Speciaal voor dit evenement zijn ruim 200 fietsroutes van ongeveer 35 kilometer samengesteld met veel bezienswaardigheden onderweg en volop gelegenheid om af te stappen. Dit jaar staat de Landelijke Fietsdag in het teken van 'De rijke historie van dorp en stad'. In Markelo leidt de fietsroute bijvoorbeeld over het Napoleonpaadje. Volgens overlevering is dit paadje rond 1812 onderdeel geweest van de route die troepen van Napoleon hebben gevolgd op weg naar Rusland. In Brabant maken de fietsers kennis met het Romeinse Wereldrijk. En om te weten hoe men vroeger leefde kan een bezoek gebracht worden aan een wâldhûske uit 1840 in Harkstede.

Routeverkoop en landelijk informatienummer
De ANWB / VVV Landelijke Fietsdag wordt ondersteund door Projectbureau Duurzame Energie en de LTO-campagne 'Boeren en Tuinders, Ondernemers van Nature', Milner en de Rabobank en trekt jaarlijks zo'n 200.000 deelnemers. Routebeschrijvingen zijn op 11 mei tussen 09.00 en 13.00 uur voor 2,30 euro per stuk verkrijgbaar bij de startpunten en vanaf 22 april bij de deelnemende ANWB- en VVV-kantoren. Een deel van de opbrengst van de routeverkoop is bestemd voor de Nederlandse Hartstichting. Deelnemers die voor 17.00 uur een afgestempelde routekaart inleveren krijgen, hiervoor een medaille als aandenken. Voor informatie over de startpunten van de Landelijke Fietsdag is vanaf 15 april een telefoonnummer opengesteld: 070-3141460. Meer informatie is te vinden op www.landelijkefietsdag.nl

Deel: ' Adrie van der Poel geeft startschot 29e Landelijke Fietsdag '
Lees ook