X
X
X Gemeente Amsterdam


ADVIES LAWSON: BOUW NIEUW THEATER AAN LEIDSEPLEIN

'Het is niet alleen haalbaar, maar ook wenselijk een nieuw theater aan het Leidseplein te bouwen. Dit is ht moment om een nieuw, wervend en toonaangevend artistiek concept te realiseren. Een kans die niet gemist mag worden. De totale kosten van een zelfstandige vlakke vloerzaal bedragen 50,9 miljoen gulden. De gemeente Amsterdam zou hiervan 38,4 miljoen gulden moeten dragen.' Dit schrijft de heer G.A. Lawson in zijn advies aan het gemeentebestuur van Amsterdam. Lawson heeft onderzoek gedaan naar de financiële en technische mogelijkheid om een zelfstandig vlakke vloertheater te bouwen op de plaats van het achterhuis van de Stadsschouwburg. Daartoe heeft het College van B&W van Amsterdam hem eind vorig jaar opdracht gegeven.

In een eerste reactie zegt de wethouder van Cultuur, Jikkie van der Giessen, enthousiast te zijn over de meerwaarde die het theater kan hebben voor de stad, zowel voor de cultuur als voor het Leidseplein. Na grondige bestudering zal zij het plan zo spoedig mogelijk van commentaar voorzien en in het college van B&W bespreken. Volgens Lawson biedt het hele complex van schouwburg, vlakke vloertheater en Melkweg de kans op een concept waarvan de mogelijkheden veel verder reiken dan wat de instellingen ieder voor zich ooit zouden kunnen bereiken. De directies en besturen van deze instellingen onderschrijven de conclusies van het rapport.

Volgens Lawson zijn voorwaarden voor het slagen van het concept ondermeer de terugkeer van Toneelgroep Amsterdam naar het Leidseplein, een fusie tussen Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg en een verregaande samenwerking tussen de Melkweg en het Schouwburgcomplex.

Amsterdam, 19 februari 1999Pb-11 Willem de Lannoy 5523412

Deel: ' Advies Lawson Bouw nieuw theater aan Leidseplein '
Lees ook