Wereld Natuur Fonds Nederland


KOEL ZUINIG, SPAAR DE NATUUR

6 april 1999 - AEG gaat met het WNF opnieuw de uitdaging aan om binnen vier jaar superzuinige koel- en vriesapparatuur te ontwikkelen. Uiterlijk in 2003 zullen alle koel-en vriesapparaten van AEG in energiezuinigheidsklasse A vallen. Dat wil zeggen, ten minste 33% zuiniger dan het gemiddelde energiegebruik van koel- en vriesapparatuur die nu op de markt zijn.

AEG behoort al tot de koplopers op het gebied van zuinige koel- en vriesapparatuur, want 75% van de vrijstaande en 30% van de inbouw koel- en vriesapparaten behoort tot energieklasse A tegen 10% van het totale aanbod van koel- en vriesapparatuur. Deze nieuwe doelstelling komt neer op een besparing op electriciteit van jaarlijks 16 miljoen kiloWattuur. Dat komt overeen met het stroomverbruik van een stad met 10.000 inwoners.

Het WNF juicht deze ontwikkeling van harte toe. Energiebesparing is noodzakelijk om een halt toe te roepen aan vergaande klimaatverandering. Klimaatverandering en te sterke weersveranderingen vormen een grote bedreiging voor de natuur. Koraalriffen, wetlands, mangrovebossen en talloze andere ecosystemen zullen zich niet tijdig aan klimaatverandering kunnen aanpassen. Sible Schöne, programmamanager Klimaat voor het WNF: "Wij zijn bijzonder blij dat AEG werk maakt van forse energiebesparing. Wij hopen dat andere producenten zullen volgen en dat de minder zuinige koel- en vriesapparatuur snel van de markt zullen verdwijnen. Dat is dan niet alleen aardig voor de portemonnee van de consument, maar levert ook nog winst op voor de natuur."

In 1997 startte het WNF een samenwerkingsovereenkomst met AEG. Vijf AEG apparaten uit de productgroepen wasautomaten, koelapparaten, afwasautomaten, wasdrogers en fornuizen zouden voor het jaar 2000 25% minder energie gebruiken. Op de Europese witgoedbeurs Domotechnica, onlangs in Keulen, waren deze apparaten onder de noemer 'Greenline' te zien. Daarmee heeft AEG zijn toezegging aan het WNF ruimschoots op tijd in kunnen lossen. Alleen bij fornuizen ligt de energiebesparing nog op circa 10% in vergelijking met 1997.

Deel: ' AEG en WNF ontwikkelen zuinige koel- en vriesapparatuur '
Lees ook