Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 004 van 06 januari 2000

De Staf van de Luchtmacht deelt mee:

Operatie " Joint Falcon " :
De aflossing van het Belgisch detachement te Amendola is gestart

In het kader van de operatie Joint Falcon zal op 7 januari 2000 het Belgische detachement worden afgelost. De vliegtuigen en het personeel zullen vanop de Luchtmachtbasis te Florennes - 2 Tactische Wing vertrekken. Deze operatie, waaraan de Belgische Luchtmacht sinds 11 oktober 1996 deelneemt, is bedoeld om de vrede te handhaven in het Voormalige Joegoslavië

Vier F-16's van de Belgische Luchtmacht opereren actueel vanop de basis Amendola in Italië waar zij deel uitmaken van het gemengd Belgisch-Nederlands detachement (Akkoorden DATF - Deployable Air Task Force).

Het zwaartepunt van deze operatie rust hoofdzakelijk op het afschrikken door aanwezigheid van vliegtuigen in het luchtruim, niettemin zijn de toestellen bewapend en in staat onmiddellijk in te grijpen waar nodig, zoals zij het voorbije jaar tijdens de operatie " Allied Force " met brio hebben bewezen.

Het personeel dat reeds sinds 5 oktober 1999 ter plaatse is zal vervangen worden door een detachement van 68 militairen (piloten, technici en steunpersoneel), waarvan de hoofdbrok op 7 januari omstreeks 10 u 30 vertrekt.

Première voor de 2 Tactische Wing is dat het commando over het gemengd Belgisch-Nederlands detachement gedurende deze eerste maanden van het jaar 2000 (tot 20 april 2000) door de Luitenant-kolonel Vlieger Michel Colles, commandant van het 1 Smaldeel Jachtbommenwerpers van Florennes zal worden gevoerd.

Deel: ' Aflossing van Belgisch detachement te Amendola van start '
Lees ook