Maar liefst 650 kinderen aan de slag
Een heuse Wigwamstad
in de Bestse Scheeken

Op 29 september verrijst in de bossen van het natuurgebied de Scheeken in Best een heuse stad van wigwams. Dat is het resultaat van het kunstproject Euro Land Art 2007, mede opgezet door ZLTO afdeling Best en de stichting Het Groene Woud. Maar liefst 650 kinderen van 25 klassen van tien basisscholen uit Best gaan op die dag 25 grote wigwams van elk een meter of drie hoog vlechten van wilgentakken. In de aanloop naar deze manifestatie hebben de kinderen op school al ieder hun kleine wigwam gemaakt. Deze 650 wigwams van elk een halve meter hoog komen die dag te staan langs de toegangsweg naar " Wigwamstad". Op het kunstfeestterrein, want zo mag je het wel noemen, zal het die dag een krioelen zijn van kinderen en bezoekers. Het valt aan te nemen, dat deze unieke manifestatie de nodige aandacht gaat trekken. In de ochtend worden de 650 kleine wigwams langs de Koppelstraat en de Kanterseveldenweg opgesteld, ongeveer vanaf de Sint Oedenrodeseweg tot aan het feestterrein. Rond half twee zal burgemeester Letty Demmers van Best het startschot geven en beginnen de 650 kinderen aan hun bouwklus. De benodigde wilgentakken zijn geleverd door het Brabants Landschap. Een paar uur later moet de "Wigwamstad" gereed zijn. Tegen die tijd zullen de kinderen wel toe zijn aan een drankje en een versnapering. De hele manifestatie komt uit de koker van Jolanda Raaijmakers uit Best die voor de stichting Het groene Woud ook al actief was in het Euro Land Art project, waarvan een kunstwerk staat in een bos pal langs het terrein van " Wigwamstad". Jolanda:" Het idee ontstond naar aanleiding van een Euro Land Art project van de kunstenares Hester Pilz in Oirschot dat ook is gemaakt van wilgentakken. Samen met mandenvlechtster Dorrie Latijnhouwers uit Best hebben we toen de wigwam van wilgentakken bedacht. Vervolgens hebben we bij de scholen in Best aangeklopt en die waren meteen enthousiast. De laatste weken hebben de kinderen tijdens hun creatieve lessen ieder hun eigen wigwam gevlochten. En nu gaat het dan gezamenlijk in het groot gebeuren". Vervolgens ging de bal aan het rollen. De gemeente Best/Rabobank en ZLTO afdeling Best subsidieert de organisatie, de IVN zorgt voor de wilgentakken, de politie regelt het verkeer en een aantal ouders/onderwijzers van deelnemende kinderen gaat de zaak in goede banen leiden. Op het terrein zullen een paar informatieve kramen staan van het IVN/Brabants Landschap en van de stichting Het Groene Woud. Het is de verwachting dat het wigwamfeest honderden, zo geen duizenden, bezoekers gaan trekken. Een directere manier om kunst naar de mensen te brengen is dan ook nauwelijks denkbaar. Euro Land Art 2007
Zoals eerder gezegd, kwam het idee voor de Wilgen Wigwam voort uit het project Euro Land Art 2007. Binnen Euro Land Art werken drie regio's in Europa samen. Dat zijn Beauce Dunois uit Frankrijk, Altmark uit Duitsland en Het Groene Woud in Nederland. Het is de bedoeling dat het project ieder jaar over een van de regio's rouleert. Dit jaar vindt de manifestatie plaats in Het Groene Woud, het Nationaal Landschap van die naam tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Maar liefst negen Euro Land Art kunstprojecten zijn in deze stedendriehoek gerealiseerd.

Foto: Lisa Pietersen is tijdens de creatieve les bezig met haar wigwam. Informatie:
Redacties die aandacht willen besteden aan het project Wigwamstad, of die op 29 september het evenement willen bezoeken, kunnen zich voor routes en mogelijkheden wenden tot Jolanda Raaijmakers of Willem van Beerendonk via onderstaande telefoonnummers of e-mail. Voor meer informatie over Wigwamstad in Best of over Euro Land Art 2007 kunt u terecht bij: Project Wigwamstad:
Jolanda Raaijmakers: tel 06. 06 20 43 97 40 of ad_jolanda_raaijmakers@hotmail.com Willem van Beerendonk: 06.21.88.44.44 of bebecom@home.nl Project Euro Land Art 2007:
Helmer Wieringa: 06 53 44 77 70 of: hwieringa@landco.nl en: www.eurolandart.com


---- --
Uitnodiging afsluiting scholenproject Euro Land Art - Best.

Graag willen wij u uitnodigen voor de feestelijke presentatie, op zaterdag 29 september, van het scholenproject dat in het kader van Euro Land Art heeft gedraaid in Best. De kinderen van groep 5/6 van de basisscholen in Best hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan hun eigen Euro Land Art project. Kunstenaar Simon Kentgens, die aan de Kanterseveldenweg zijn project heeft gecreëerd zal het project van de kinderen omvormen tot een groot project op de Koppelstraat/Kanterseveldenweg. Daarnaast gaan zij op deze middag per klas (25) grote wigwams bouwen zodat er een echte "Wigwamstad" ontstaat. Burgemeester Letty Demmers van Best zal om 13.30 uur de middag openen.

Wij vragen u zoveel mogelijk per fiets te komen. Indien u oversteekt bij de Ringweg/Koppelstraat kunt u langs het kunstwerk fietsen. U kunt uw auto ( betaald) parkeren op het terrein van Best Zoo. Het is dan ca. 1,5 km te lopen langs het kunstwerk of u kunt per huifkar. Ieder uur, tot 16.00 uur, zal deze richting kunstwerk rijden. Indien u minder valide bent kunt u zich melden bij de verkeersregelaar bij de ingang van de Kanterseveldenweg aan de Vleutstraat. Hij/zij zal u dan doorlaten zodat u dichtbij het kunstwerk, aan de rechterzijde van de weg, kunt parkeren.

Programma zaterdag 29 september;

9.00 Afsluiting Koppelstraat/Broekdijk.
9.30 Opbouw kramen/ podium.
10.00-10.30 Afleveren van de mini-wigwams.
13.00 Politie aanwezig bij oversteek Koppelstraat. 13.30 uur Opening - burgemeester Letty Demmers van Best. 13.45 uur Start bouw wigwam - per klas ( zie bordjes). 14.45-15.00 Drinken en iets lekkers af te halen tegen vertoon van deze uitnodiging. 16.00 uur Afsluiting activiteit.

Er is een doorlopende presentatie Streekfestival Het Groene Woud/ IVN/Brabants Landschap. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het bezoeken van het Euro Land Art project van Simon Kentgens die aanwezig is om zijn kunstwerk toe te lichten.

Met vriendelijke groet,
Namens werkgroep Euro Land Art en ZLTO afdeling Best. Jolanda Raaijmakers
0499 393259
0615101844
Ad_jolanda_raaijmakers@hotmail.com


-----------------------


---- --

Deel: ' Afsluiting scholenproject euro land art Wigwamstad in Bestse Scheeken '


Lees ook