Aftrap Nationale Fiets Telweek in fiets-innovatief Amsterdam

Aftrap Nationale Fiets Telweek in fiets-innovatief Amsterdam

Fiets Telweek

Nu al ruim 25.000 deelnemers voor het grote nationale fietsonderzoek

Op maandag 19 september 2016 geven Pieter Litjens (wethouder Amsterdam), Derk Reneman (bestuurslid Stadsregio Amsterdam) en Saskia Kluit (directeur Fietsersbond) het startschot voor de tweede editie van het grote nationale fietsonderzoek: de Nationale Fiets Telweek. De aftrap vindt om 08.35 uur plaats in de Fietsflat voor het Centraal Station Amsterdam. U bent hierbij van harte welkom.

De wethouders en directeur vertellen over het gezamenlijke belang van gemeente, stadsregio en Nederland Fietsland bij het fietsonderzoek. Zij delen hoe zij elk op eigen schaal de fietsdata toepassen; van verbreding van fietspaden tot shared spaces voor fietsers en voetgangers. En van de aanleg van fietssnelroutes tot de bouw van fietsparkeervoorzieningen. Daarnaast wordt een innovatieve live fietskilometerteller onthuld, die real-time het totaal aantal fietskilometers van de deelnemers registreert.

Fietsparkeerflat en Amsterdam CS

De aftrap vindt niet voor niets plaats in de fietsparkeerflat; in het gebied rondom Amsterdam CS wordt heel veel gefietst en het is een van de belangrijkste knooppunten op de dagelijkse route van veel forenzen en studenten.

Achtergrond

De voor de Fiets Telweek ontwikkelde Fietstel-app registreert vanaf 19 september 2016 één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om te visualiseren welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Heel Nederland kan meedoen. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Deel: ' Aftrap Nationale Fiets Telweek in fiets-innovatief Amsterdam '


Lees ook