Voedingscentrum
Afvallen vaak gemakkelijker dan op gewicht blijven 30 juli

Of het nu Montignac is, het bloedgroependieet of Atkins, alle diëten zorgen voor minder calorieën. Daardoor verliest iedereen na verloop van tijd de nodige kilos. Moeilijker is het om daarna op gewicht te blijven.

Tips om op een verstandige manier af te vallen en ervoor te zorgen dat de kilos eraf blijven:

- Een stabiel en gezond gewicht is voor iedereen haalbaar door niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden te eten.

- Gebruik magere varianten zoals mager vlees, (dieet) halvarine en halfvolle of magere melkproducten.

- Kies voor tussendoortjes met weinig vet en suiker en eet niet te vaak iets tussendoor.

- Drink voldoende; zon 1,5 liter per dag. Dat is gemakkelijk haalbaar door gedurende de dag water, koffie en thee zonder suiker en (karne)melk te drinken.

- Zorg voor voldoende voedingsvezels door veel fruit en groente en volop volkorenbrood te eten. Ook peulvruchten, volkorenmacaroni en zilvervliesrijst bevatten veel vezels en zorgen voor een goede stoelgang.

- Op gewicht blijven is gemakkelijker door actief bezig te zijn en elke dag minimaal een half uur te bewegen. Intensief sporten is niet direct nodig. Fietsen, wandelen en traplopen zorgen voor een goede lichaamsbeweging. Maar ook huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen, ramen zemen en tuinieren zijn prima.

Meten is weten
De cd-rom EetMeter van het Voedingscentrum geeft inzicht in de dagelijkse hoeveelheid energie en voedingsstoffen. Dit computerprogramma is een handig hulpmiddel bij het samenstellen van een gezonde en gevarieerde voeding.

Deel: ' Afvallen vaak gemakkelijker dan op gewicht blijven '
Lees ook