TuinbouwNet


Afzetorganisatie verscherpen controle op peren

De belangrijkste Nederlandse afzetorganisaties van fruit zijn bezig aan een intensieve controle van peren. De peren worden gecheckt op het gehalte aan CCC, een middel dat telers in diverse landen mogen gebruiken om de groei van de boom te remmen. Tot de controles is besloten nadat uit onderzoek was gebleken dat op een deel van de Nederlandse peren teveel resten CCC zijn achtergebleven.

De betrokken afzetorganisaties zijn The Greenery in Den Bosch, Fruitmasters in Geldermalsen en veiling ZON in Grubbenvorst. De overschrijdingen van het CCC-gehalte op Nederlandse peren kwamen aan het licht na onderzoek van de afzetorganisaties. In de Europese Unie is een gehalte toegestaan van 3 milligram per kilo peren. CCC wordt bij enkele rassen gebruikt om de vruchtzetting en bloemknopvorming te bevorderen.

De overschrijdingen hebben vermoedelijk te maken met de uitzonderlijke weersomstandigheden in 1998. Door het natte, sombere weer is de natuurlijke afbraak van CCC mogelijk geremd.

In Nederland zijn in het seizoen 1998-1999 ongeveer 135.000 ton peren geteeld. De export bedraagt 90.000 ton. In Nederland halen de huishoudens jaarlijks gemiddeld zo'n 6,5 kilo peren in huis. Er vindt momenteel vrijwel geen import plaats.


----------------------------------

Deel: ' Afzetorganisaties verscherpen controle op peren '
Lees ook