AGFA

Agfa gaat naar de beurs op 1 juni

Leverkusen - Bayer AG brengt haar dochteronderneming Agfa-Gevaert N.V. op 1 juni 1999 naar de Beurs van Frankfurt en Brussel. De prijs zal in het kader van de bookbuildingsprocedure, voorzien tussen 17 en 28 mei 1999, worden vastgelegd. De prijsvork zal in het begin van deze periode worden bekendgemaakt. PrivÄ-investeerders zullen worden aangezet om prioritair op AGFA- aandelen in te schrijven, teneinde een zo breed mogelijke aandeelhouderstructuur samen te stellen.

In een eerste stadium zal Bayer 50 procent van haar aandelen in Agfa-Gevaert N.V. via een openbaar bod aanbieden aan privÄ en institutionele investeerders in Duitsland en België alsook aan institutionele investeerders in de rest van Europa. In de Verenigde Staten zal de plaatsing bij institutionele investeerders gebeuren in het kader van de Richtlijn 144A. Bayer zal daarenboven een bijkomende 5 procent van de aandelen ter beschikking stellen voor de mogelijke uitoefening van een bijkomende verdeling ('Greenshoe') in geval van een overschrijding van de aandelen. Dit biedt de mogelijkheid om bij een grote vraag en een overschrijving het aantal oorspronkelijk aangeboden aandelen te verhogen.

Bovendien zal 15 procent van de aandelen aan uitgifteprijs worden verkocht aan de Belgische holding Gevaert N.V., die bovendien het recht zal hebben om binnen het jaar, van Bayer, een extra 10 procent te verwerven.

'Wij zullen gebruik maken van onze onafhankelijkheid als beursgenoteerde onderneming, alsook van de financieringsmiddelen die hieruit zullen resulteren, om onze toonaangevende positie in de imaging sector verder uit te bouwen,' zegt Dr. Klaus Seeger, voorzitter van het college van gedelegeerd bestuurders van Agfa-Gevaert N.V. Agfa heeft zich grondig voorbereid op deze onafhankelijkheid. Via belangrijke herstructureringsmaatregelen en overnames werd de basis gelegd voor een aanhoudende winstgroei. Dr.Seeger is ervan overtuigd dat Agfa ook in de toekomst haar bevoegdheden in de kerntechnologieën verder zal uitbouwen. 'Wij zullen van onze sterke positie in de traditionele sectoren gebruik maken om met innovatieve systemen en producten de markten van de toekomst te ontsluiten. Onze beursintroductie zal ons een duidelijke
identiteit als imaging onderneming bezorgen en nieuwe samenwerkingsperspectieven creëren.', al dus Seeger.

Bayer wil via de beursgang een toekomst met mooie vooruitzichten bieden aan Agfa. Tegelijkertijd zal de Bayer groep over vrijheid en middelen beschikken om haar kernactiviteiten verder uit te bouwen. 'Als toonaangevend chemisch en farmaceutisch bedrijf, gespecialiseerd in de sector van de gezondheid, de landbouw, de polymeren en de chemie, willen wij ons concentreren op onze kernactiviteiten, met bijzondere aandacht voor de uitbouw van de life-science activiteiten' verklaart Dr. Manfred Schneider, Algemeen Directeur van Bayer.

Agfa beoogt op korte termijn een opname in de BEL20 index.

Met een omzet van 8,5 miljard DM en 22.000 medewerkers, behoort de Agfa-groep tot de wereldwijd
toonaangevende aanbieders van imaging-systemen. De onderneming, met hoofdzetel in Mortsel (Antwerpen, België), ontwikkelt, produceert en commercialiseert analoge en digitale beeldsystemen, vooral voor de grafische industrie, de fotografie, de medische en industriële radiografie.

Agfa zal in de komende weken, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders op de kartelvorming, de Amerikaanse onderneming Sterling Diagnostic Imaging Inc. overnemen, die in 1998 een omzet genereerde van 500 miljoen US dollar. De Agfa-groep heeft de afgelopen drie jaar haar operationele basis uitgebreid via de overname van de afdeling drukplaten van Hoechst AG, alsook via de overname van de afdelingen grafische films en drukplaten van het Amerikaanse bedrijf DuPont.

De joint-leadmanagers van de beursgang zijn Deutsche Bank en Goldman Sachs. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de plaatsing van de Agfa-aandelen. Bank Brussel Lambert, DG Bank , Commerzbank en Salomon Smith Barney treden op als co-lead managers. Banque Nationale de Paris, CrÄdit Suisse First Boston, Dresdner Bank, Generale Bank, Hypo-Vereinsbank, Kredietbank (KBC) en West LB werden gekozen als co-manager.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer Patrick G.F. Buytaert, tel 0032- 3450 9748.


16 apr 99 17:11

Deel: ' Agfa gaat naar de beurs '
Lees ook