Koninklijke Ahold
Ahold biedt op uitstaande aandelen Peapod, Amerika's leidende internet-kruidenier

Deze maand openbaar bod op overige 42% van de aandelen

Zaandam, Nederland / Chicago, Illinois (USA), 16 juli 2001 Ahold (AEX: AHLN) maakt vandaag bekend dat de onderneming later deze maand een openbaar bod doet van $ 2,15 per aandeel op alle overige uitstaande stemgerechtigde aandelen van de Amerikaanse internet-kruidenier Peapod (NASDAQ: PPOD). Het bestuur van Peapod heeft ingestemd met het openbaar bod, dat naar verwachting in het derde kwartaal van 2001 wordt afgerond. Hierna zal Ahold voor 100% eigenaar van de onderneming zijn en zal de beursnotering van Peapod aan de Amerikaanse beurs NASDAQ worden beëindigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van $ 35 miljoen. De acquisitie zal naar verwachting een vrijwel neutrale invloed hebben op de winst per aandeel Ahold in 2001. Sinds juni 2000 heeft Ahold al 58% van de aandelen Peapod.

Achtergrond
Ahold doet het openbaar bod op verzoek van een onafhankelijke commissie, die verschillende vormen van financiering voor Peapod heeft onderzocht. Ahold bood aanvankelijk $ 1,50 per aandeel, maar na overleg met de commissie werd een premie overeengekomen van 72% over de slotkoers van het aandeel Peapod op 13 juli 2001. Op basis hiervan zijn Ahold en Peapod overeengekomen dat Ahold op alle overige uitstaande stemgerechtigde aandelen Peapod een openbaar bod in contanten zal doen van $ 2,15 per aandeel. De transactie vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de autoriteiten.

Commentaar Michiel Meurs, Chief Financial Officer Ahold In een commentaar zei Ahold's Chief Financial Officer, Michiel Meurs: 'Bij al onze winkel-ketens in de VS zien we een sterk toenemende behoefte aan thuisbezorging. Met Peapod als volledige dochter van Ahold zal de onderneming zich verder kunnen ontwikkelen en nog beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van onze klanten. De combinatie van onze succesvolle supermarkten en internet-winkelen is strategisch een sterk concept, waarmee we bestaande klanten beter van dienst kunnen zijn en nieuwe klanten zullen aantrekken.'

Albert Heijnweg 1, Zaandam Postbus 3050, 1500 HB Zaandam Tel.: +31 (0)75 659 5720
https://www.ahold.nl Fax: +31 (0)75 659 8302
1/2Commentaar Marc van Gelder, President & CEO Peapod 'Deze transactie biedt Peapod de financiële ruggesteun voor het uitvoeren van haar strategie. De gehele Peapod-organisatie kan zich nu volledig richten op onze klanten en het succesvol uitbouwen van onze activiteiten.'

Ahold's e-commerce beleid
Behalve in Amerika, heeft Ahold internet-activiteiten met thuisbezorging in Nederland, Zweden, Noorwegen, Argentinië en Guatemala met een omzet van circa ¤ 250 miljoen per jaar. De onderneming vindt internetwinkelen met thuisbezorging een waardevolle toevoeging op haar overige diensten. De expertise van Peapod wordt door Ahold wereldwijd aangewend.

Profiel Peapod
Peapod (www.peapod.com) werd opgericht in Chicago in 1989. De onderneming heeft circa 120.000 klanten in vijf grote Amerikaanse stedelijke gebieden: Chicago, Boston, zuidelijk Connecticut, Washington D.C. en Long Island, NewYork. In 2000 realiseerde de onderneming een omzet van $93 miljoen en in het eerste kwartaal van 2001 een omzet van $24,9 miljoen.

Profiel Ahold
Ahold heeft op dit moment circa 8.500 supermarkten, hypermarkten en andere winkelformules in de Verenigde Staten, Europa, Latijns-Amerika en Azië met in 2000 een omzet van ¤ 52,5 miljard. De onderneming heeft tevens een aanzienlijke positie in de foodservice-sector.

Ahold Corporate Communications: 075 659 5720; Jan Hol: 06 22 93 31 37. Peapod Corporate Communications, Paula Wheeler: +1 (847) 583-6412


Dit Ahold persbericht bevat toekomstgerichte informatie. Werkelijke resultaten kunnen afwijken van de prognoses omdat ze worden beïnvloed door factoren waarover de onderneming geen controle heeft, zoals aangegeven in het Ahold jaarverslag over 2000.

Deel: ' Ahold biedt op uitstaande aandelen Peapod '
Lees ook