Persbericht Koninklijke Ahold

Ahold koopt in Spanje opnieuw twee supermarktketens

In Spanje nu 180 winkels en bijna f 1 miljard omzet

Zaandam, 1 februari 1999 - Koninklijke Ahold heeft in Spanje opnieuw twee regionale supermarktketens overgenomen. De contracten voor de volledige overname van Castillo del Bario in Malaga en van Geurrero in Granada zijn vandaag getekend. Daarmee voegt Ahold bijna 30 winkels en ruim E 52,3 miljoen (f 115 miljoen) omzet toe aan de activiteiten in Spanje. De onderneming heeft er nu in totaal 180 winkels met een omzet van bijna E 454,5 miljoen (f 1 miljard).

Groeistrategie in Spanje
Eerder deze maand kondigde Ahold de overname aan van de supermarktketens Dialco en Dumaya, beiden in Zuid-Spanje. Deze acquisities passen in de strategie van Ahold om in Spanje een vooraanstaande positie op te bouwen in de nationale levensmiddelendistributie.

Guerrero marktleider in Granada
Guerrero in Granada heeft 20 winkels, 1 cash & carry en een eigen distributiecentrum met gezamenlijk op jaarbasis een omzet van E 41 miljoen (f 90 miljoen). Daarmee is Guerrero marktleider in deze historische Spaanse stad, waar een relatief bemiddelde bevolking woont. De supermarkten zijn gemiddeld 500 m2 groot en zijn bij de klant vooral bekend om hun grote assortiment versprodukten, die volgens de gewoonte in Granada gedeeltelijk voor de winkel worden verkocht. Bij Geurrero werken circa 300 mensen.

Castillo del Bario
Castillo del Bario heeft 7 winkels in en om Malaga met een jaaromzet van circa E 11,4 miljoen (f 25 miljoen). De winkels zijn gemiddeld 500 m2 groot en hebben naast zelfbediening ook bedieningsafdelingen. Op termijn worden deze supermarkten bij Dumaya gevoegd, de winkelketen, die Ahold eerder deze maand heeft overgenomen. Bij Castillo del Bario werken circa 40 mensen.

Dialco en Dumaya
Ahold maakte eerder deze maand al de overname bekend van de twee vooraanstaande supermarktketens Dialco en Dumaya in het zuiden van Spanje. Samen behalen zij in hun 130 winkels een omzet van circa E 295 miljoen (f 650 miljoen). Dialco, in Andalusië, is één van de bekendste regionale Spaanse supermarktketens met een sterke reputatie voor klantgericht-heid. Dumaya heeft 30 supermarkten en 5 cash & carry's in en rond Malaga en in de Spaanse enclave Ceuta aan de Marokkaanse kust. In beide gebieden is Dumaya marktleider met een omzet van E 70 miljoen (f 150 miljoen).

Commentaar Ahold-bestuurder Jan Andreae
In een commentaar zei Jan Andreae, lid Raad van Bestuur van Ahold, verantwoordelijk voor activiteiten in Europa: "Onze activiteiten in Spanje groeien nu in hoog tempo. Dit jaar bereiken we op jaarbasis een omzet van f 1 miljard en volgend jaar willen we de omzet verdubbelen. Langs deze weg willen we een prominente positie opbouwen in de nationale levensmiddelendistributie in Spanje. De ontwikkelingen in de Spaanse retailmarkt volgen elkaar nu snel op. Het is duidelijk dat de consolidatie in een stroomversnelling terecht is gekomen. Ahold kan daarin een duidelijke eigen rol blijven spelen. Regionale en lokale supermarktketens willen graag aansluiting bij Ahold vanwege onze internationale kennis, ervaring en netwerk."

Deel: ' Ahold koopt in Spanje opnieuw twee supermarktketens '
Lees ook