Persbericht Koninklijke Ahold

Ahold overname Gastronoom goedgekeurd

Versterking positie Grootverbruik Ahold in buitenshuis-markt

Zaandam, 16 juni 1999 - Koninklijke Ahold heeft van de Nederlandse Mededingings Autoriteit definitieve toestemming gekregen voor de overname van Gastronoom. Met deze transactie is een bedrag gemoeid van f 318 miljoen, inclusief rentedragend vreemd vermogen. Ahold verwacht de acquisitie in de komende weken te kunnen afronden.

Gastronoom is een vooraanstaand, landelijk opererende grootverbruik-onderneming met het hoofdkantoor in Almere. Er werken ruim 1.000 mensen. Het bedrijf behaalde in 1998 een omzet van f 778 miljoen. Ahold heeft het voornemen Gastronoom te integreren in haar werkmaatschappij Grootverbruik Ahold (GVA) in Ede. GVA heeft ruim 800 medewerkers en behaalde in 1998 een omzet van f 807 miljoen. Door de voorgenomen integratie van Gastronoom in GVA ontstaat een gespecialiseerde, op de buitenshuis-markt gerichte onderneming, met een jaaromzet van circa f 1,6 miljard en 1.800 medewerkers. De integratie zal naar verwachting niet leiden tot gedwongen ontslagen.

Sterke positie in buitenshuis-markt
De combinatie GVA/Gastronoom heeft een sterke positie in de buitenshuis-markt. Door de nieuwe schaalgrootte zal de dienstverlening aan de klanten nog verder worden verbeterd. Ahold onderkent het groeiende belang van de buitenshuis-markt in Nederland. Zowel de supermarktbestedingen als de buitenshuis-consumptie nemen nog verder toe.

Wederzijdse aanvulling
GVA en Gastronoom vullen elkaar uitstekend aan. GVA heeft haar voornaamste activiteiten in enige grote institutionele sectoren, waaronder de gezondheidszorg, en levert een uitgebreid assortiment voedingsmiddelen en maaltijdcomponenten. Eveneens verzorgt GVA de levering hiervan aan onder meer grote cateringbedrijven, bedrijfsrestaurants en scholen.

Ook Gastronoom heeft de laatste jaren met haar fijnmazig netwerk van distributiecentra en verkoopservice-punten een belangrijke positie opgebouwd in de buitenshuis-markt. In de horeca-sector behaalt de onderneming circa 60% van haar omzet. Gastronoom levert zowel droge kruidenierswaren als diepvriesartikelen, vers-produkten en gekoelde produkten.

Commentaar Jan Andreae, lid Raad van Bestuur Koninklijke Ahold In een commentaar op de goedkeuring van de overname zei Jan Andreae, lid Raad van Bestuur van Koninklijke Ahold: "Na afronding van de acquisitie zullen we op verantwoorde wijze beide ondernemingen integreren om zodoende nog beter in te kunnen spelen op de wensen van onze klanten en schaalvoordelen te kunnen realiseren. Voorop blijft bij ons staan de hoge kwaliteit van de produkten en de uitstekende dienstverlening. GVA en Gastronoom staan bekend als zeer betrouwbare, innovatieve partners, die voortdurend waarde toevoegen aan hun reeds omvangrijke assortiment produkten en diensten. Wij zijn verheugd de acquisitie nu te kunnen afronden."

Deel: ' Ahold overname Gastronoom goedgekeurd '
Lees ook